A rovat kizárólagos támogatója

Korábban bejelentést tettem az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalánál a tervezett lézerkémény miatt, mivel véleményem szerint felesleges fényszennyezést okoz, és nem felel meg az OTÉK előírásának sem. Kaptam rá választ a város jegyzőjétől, amibe számos szakmai hiba került. Szigorúan szakmai véleményemmel szeretném tisztázni a félreértéseket. Az alábbiakban idézem a választ a beszúrt tényekkel, korrekcióval, véleménnyel egyetemben.

Helytelen a hatást a közvilágítási lámpatestekkel összehasonlítani. A lézernyaláb koncentráltan egy keskeny kúpban távozik, ennek megfelelően a nyaláb kifényesedése lényegesen nagyobb az égbolton mint egy normál lámpa minden irányban távozó fénye esetén. Ez egyébként önellentmondás: azért csinálják, hogy látványosság legyen, azaz látható. Ebből kifolyólag a fényszennyezés szempontjából is látható és nem elhanyagolható.

Ez súlyos tévedés. A hivatkozott OTÉK fogalommeghatározásában ez áll: „Fényszennyezés: olyan mesterséges zavaró fény, ami a horizont fölé vagy nem kizárólag a megvilágítandó felületre és annak irányába, illetve nem a megfelelő időszakban világít, ezzel káprázást, az égbolt mesterséges fénylését vagy káros élettani és környezeti hatást okoz, beleértve az élővilágra gyakorolt negatív hatásokat is.” A függőlegesen felvelé irányuló nyaláb egyértelműen a horizont fölé irányul – már ez önmagában elegendő ahhoz, hogy ne feleljen meg az OTÉK követelményrendszerének. De nem ez az egyedüli, ami miatt a rendelet szerint sem megfelelő a lézerkémény.

Összegzésként elmondható, hogy a lézerkémény súlyos károkat okoz a Bükki Csillagoségbolt-parknak, a környezetnek és a józan felfogású természetvédelemnek.

A neten találunk olyan példákat, amikkel szemléltethető, hogy mit tud egy lézer. Eléggé el nem ítélhető módon a greenwichi zéró meridiánt egy időben egy „mindössze” 5 W-os zöld lézerrel jelezték az égbolton. Erről sok képet találunk, például ezen a helyen

A lézerkéményről először az Építészfórum írásában értesültem. Ez azért szomorú mert ezen a helyen magam is írtam korábban éppen az OTÉK fényszennyezés csökkentő előírásai kapcsán

Aki most csodálkozik rá arra, hogy mi is a fényszennyezés, annak itt egy részletes írás róla: A fényszennyezésről világosan!

Szerző: Dr. Kolláth Zoltán, az MTA doktora

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás