Az erős fények miatt születhetnek kisebb szemmel a városi madarak

2023. szeptember 22.

Hírek

Azt már kutatták a tudósok, hogyan befolyásolják a városi fények a madarak hajnali csicsergésének időzítését, most összefüggést mutattak ki a fényszennyezés és a szemméret között. A Global Change Biology című tudományos folyóiratban publikált eredmények jól hasznosíthatók lehetnek a madárvédelemben.

A sok fény a civilizáció jele, ám bőven van káros hatása is

2023. január 28.

Hírek

Bár már egy hónapja egyre hosszabbak a nappalok, még mindig korán sötétedik, és kapcsolják fel a világítást otthon és a közterületeken is. Mindez az űrből is látszik, a műholdakról a sötétség terjedésével – pontosabban a világos részek szűkülésével – éppen úgy figyelemmel tudják követni az ukrajnai háborúban az infrastruktúra pusztulását, mint Észak-Korea bezárkózását.

Becsapott rovarok – és amit tehetünk értük

2022. december 22.

Hírek

Poláros világ címmel Kriska György lélegzetelállító egyórás filmet készített Horváth Gáborral közös környezetoptikai kutatásairól: a film premierje december 27-én lesz a YouTube-on.

Egy városi gyaloghíd, amin este nem ajánlott átmenni

2021. szeptember 27.

Hírek

A  kaposvári gyalogos híd jelentős közpénzből “sufnituniggal” készült. Egy szakmaiságot teljesen nélkülöző megoldás jelentős káros környezeti hatással, a Zselici Csillagoségbolt-park közelében. A hídon sétáló személyek számára a cirkadián ritmust szabályozó hormon, a melatonin termelésének elnyomásáért felelős fénymennyiség ötszázszorosa annak, amit szabványos és megfelelően választott színű világítással elérhettek volna.

Jobban kedvelik a baglyok a kivilágítatlan tornyokat

2021. április 10.

Hírek

Több kutatás bizonyítja, hogy a mesterséges éjszakai fények megfigyelhető hatást fejtenek ki az állatok viselkedésére, vándorlására és szaporodására, az éjszaka aktív baglyok esetében azonban ezeket a hatásokat korábban még nem vizsgálták kellő részletességgel.

Rendszerszintű károkat okoz a környezetben a fényszennyezés

2020. november 10.

Hírek

A mesterséges fényt a környezetszennyezés többi formáihoz kellene sorolni, mert már szisztematikus károkat okoz a természetben. Méreteit és intenzitását tekintve a Föld kivilágítása mesterséges fénnyel évente 2 százalékkal nő.