Nem vonzza, hanem kínozza a rovarokat a lámpafény

2024. február 7.

Hírek

Csapdaként működik. Először sikerült bizonyító erejű felvételt készíteni az élőlények pontos mozgásáról, ami egy nap talán megmentheti őket. Az éjjeli lepkék és más rovarok összeverődnek, és körözve repkednek a fény körül.

Egy szemüveg nélküli gigantikus virtuális valóság a futurisztikus Sphere

2023. október 23.

Hírek

Amióta az ír U2 rockzenekar szeptember 29-én egy elképesztő koncerten felavatta, a világ a csodájára jár a Las Vegasban felépített gömbnek, a Sphere-nek, ami a XXI. század mérnöki csúcsteljesítménye. Egy gigantikus LED katedrális a fényszennyezés és az energiapazarlás fővárosában.

Az erős fények miatt születhetnek kisebb szemmel a városi madarak

2023. szeptember 22.

Hírek

Azt már kutatták a tudósok, hogyan befolyásolják a városi fények a madarak hajnali csicsergésének időzítését, most összefüggést mutattak ki a fényszennyezés és a szemméret között. A Global Change Biology című tudományos folyóiratban publikált eredmények jól hasznosíthatók lehetnek a madárvédelemben.

A sok fény a civilizáció jele, ám bőven van káros hatása is

2023. január 28.

Hírek

Bár már egy hónapja egyre hosszabbak a nappalok, még mindig korán sötétedik, és kapcsolják fel a világítást otthon és a közterületeken is. Mindez az űrből is látszik, a műholdakról a sötétség terjedésével – pontosabban a világos részek szűkülésével – éppen úgy figyelemmel tudják követni az ukrajnai háborúban az infrastruktúra pusztulását, mint Észak-Korea bezárkózását.

Becsapott rovarok – és amit tehetünk értük

2022. december 22.

Hírek

Poláros világ címmel Kriska György lélegzetelállító egyórás filmet készített Horváth Gáborral közös környezetoptikai kutatásairól: a film premierje december 27-én lesz a YouTube-on.

Egy városi gyaloghíd, amin este nem ajánlott átmenni

2021. szeptember 27.

Hírek

A  kaposvári gyalogos híd jelentős közpénzből “sufnituniggal” készült. Egy szakmaiságot teljesen nélkülöző megoldás jelentős káros környezeti hatással, a Zselici Csillagoségbolt-park közelében. A hídon sétáló személyek számára a cirkadián ritmust szabályozó hormon, a melatonin termelésének elnyomásáért felelős fénymennyiség ötszázszorosa annak, amit szabványos és megfelelően választott színű világítással elérhettek volna.

Jobban kedvelik a baglyok a kivilágítatlan tornyokat

2021. április 10.

Hírek

Több kutatás bizonyítja, hogy a mesterséges éjszakai fények megfigyelhető hatást fejtenek ki az állatok viselkedésére, vándorlására és szaporodására, az éjszaka aktív baglyok esetében azonban ezeket a hatásokat korábban még nem vizsgálták kellő részletességgel.

Rendszerszintű károkat okoz a környezetben a fényszennyezés

2020. november 10.

Hírek

A mesterséges fényt a környezetszennyezés többi formáihoz kellene sorolni, mert már szisztematikus károkat okoz a természetben. Méreteit és intenzitását tekintve a Föld kivilágítása mesterséges fénnyel évente 2 százalékkal nő.