A rovat kizárólagos támogatója

London éjszakai látképe hamarosan teljesen megváltozhat, hiszen helyi szervezetek éppen az épületek esti kivilágítására vonatkozó szabályozás kidolgozásán fáradoznak.

A fényszennyezés csökkentése mellett energiamegtakarítási célokat is szolgálna a jelenleg kidolgozás alatt álló, a londoni épületek kivilágítására vonatkozó szabályozás. Ahogy az Euronews cikkében olvasható, amennyiben a tervezetet elfogadják, a Square Mile néven ismert körzetben található felhőkarcolókban is le kell majd kapcsolni a felesleges világítást sötétedés után. Az újépítésű ingatlanokra a szabályozás automatikusan vonatkozna, a meglévő épületek esetén nem lenne kötelező, de ösztönöznék az előírás elfogadását.

Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a fényszennyezés negatív hatással van az élővilágra és az emberi egészségre is, ezért tartják szükségesnek a szabályozás bevezetését – arról nem is beszélve, hogy mennyi energiát lehetne így megspórolni.

Meghatározott ideig éghetnek csak a lámpák

A tervezet szerint Londont különböző “fényességi zónákra” osztanák, ennek megfelelően meghatározott időben kellene lekapcsolni a világítást. A lakó- és műemléki körzetekben 22 óráig, a turisztikai és kulturális zónákban 23 óráig, a kereskedelmi területeken pedig éjfélig éghetnének a lámpák.

– A brit fővárosban ugyanúgy megtalálhatók a hét minden napján, éjjel-nappal nyitva tartó üzleti negyedek és forgalmas közlekedési útvonalak, mint a történelmi épületek és lakónegyedek – mondta Shravan Joshi, aki egyike azoknak, akik a szabályozás pontosításán dolgoznak. – Igyekszünk egy olyan stratégiát létrehozni, amely garantálja a város biztonságát és megközelíthetőségét, miközben óvja történelmi jellegét és lakói kényelmét.

London éjjel forrás: AdobeStock
Rengeteg energiát vesztünk a felesleges világítással

Szerte a világon jellemző, hogy az épületekben a lámpák még azután is égnek, miután a dolgozók már hazamentek – és ez nyilvánvalóan teljesen szükségtelen. Hogy mennyi energia megy így kárba, azt jól példázza, egy 2020-as elemzés, amely szerint a kelet-londoni Canary Wharf negyed éjszakai energiafelhasználása 4000 háztartás fogyasztását fedezné évente.

Szükség lenne a természetes sötétségre

Az éjszaki égbolton, tiszta időben ezernyi csillagot kellene látnunk, de a mesterséges fények ezt megakadályozzák. A fényszennyezéssel azonban nem az a legnagyobb probléma, hogy megfosztja a legtöbb embert a csillagos égbolt lenyűgöző látványától. Negatív hatással van az élővilágra, hiszen a legtöbb állatnak létfontosságú a természetes sötétség. A túlzott világosság az emberek cirkadián ritmusát (biológiai óráját) is megzavarja, ami megnöveli a depresszió, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás