Londonban őrizetbe vették Greta Thunberget

2023. október 17.

Hírek

Őrizetbe vette ma a rendőrség Londonban az ismert klímaaktivistát, Greta Thunberget – jelentette a Reuters hírügynökség. Erre a szemtanúk szerint azután került sor, hogy a városközpontban egy olaj- és gázipari vállalatok elleni tüntetésen felszólalt.

Gorillák London utcáin

2023. július 28.

Hírek

Aki az idén Londonba látogat, a brit főváros számos történelmi és idegenforgalmi nevezetessége mellett egy átmeneti újdonságra is felfigyelhet. A Covent Garden városrész utcáin 15 életnagyságú gorillaszobor várja őket.

Már attól tisztább lett a levegő Londonban, hogy szigorítást ígértek

2023. február 16.

Hírek

Hatszor gyorsabban váltak meg a lakosok a dízelautóiktól Londonban, mint az Egyesült Királyság többi részén, mióta Sadiq Khan főpolgármester 2017 februárjában bejelentette, hogy az ultraalacsony kibocsátási övezet (Ultra Low Emission Zone, röviden: ULEZ) területét 2021. október végén 21-ről 379 négyzetkilométerre terjesztik ki.

Politikai földrengést is okozhat Londonban a palagáz-kitermelés engedélyezése

2022. szeptember 27.

Hírek

Újra engedélyezték Nagy-Britanniában a palagáz és palaolaj kitermeléséhez szükséges rétegrepesztést. Az Egyesült Államok energiaexportőr szerepét megalapozó technológiát a földrengések miatti aggodalom nyomán tiltották be korábban az Egyesült Királyságban. A brit energiaügyi miniszter szerint aki tilalmat akar, azt a Kreml fizeti.

Autómentes oázisok Európában

2022. február 27.

Hírek

Bár az USA-hoz képest Európa nem annyira autócentrikus, így is ezer polgárra 569 autó jut, csak a német utakon 48 millió fut: hatmillióval több, mint tíz éve. A napi forgalmi dugók ellenére sok városlakó úgy gondolja, hogy nem nélkülözheti autóját. Néhány metropolisz azonban ennek az ellenkezőjét akarja bizonyítani.

A Shell zöldrefestése

2021. augusztus 3.

Hírek

A londoni Science Museum szén-dioxidot megkötő technológiákat mutat be, amelyben az olajcégnek is érdekeltsége van. Nem ez az első eset, hogy a zöldek támadják, ahogy az olaj- és gázipari szereplők brit kulturális intézményeket támogatnak.

Az ólmozott benzin öröksége: hiába tiltották be 20 éve

2021. június 23.

Hírek

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányukban a brit kutatók a levegőben lévő szállópor vegyi és izotópos összetételét összehasonlították a városi talajminták és az utak pormintáinak összetételével. Kimutatták, hogy a London levegőjében lévő ólom 32-43 százaléka eredetileg az ólmozott üzemanyagokból származik.