Hirdetés
Forrás: nepszava.hu

Véghajrához érkezett a durbani klímacsúcs. A dél-afrikai városban több mint 190 ország képviselői próbálnak majd két hete közös álláspontra jutni a 2012-ben lejáró Kiotói Jegyzőkönyvet felváltó új klímamegállapodásról.

Todd Stern, az Obama-kormányzat fő klímatárgyalója, akinek durbani beszédét kifütyülték a küldöttek, tegnap valamelyest enyhítette álláspontját – jelentette a The New York Times. Stern újságíróknak úgy nyilatkozott, félreértés azt állítani, hogy az Egyesült Államok akarja késleltetni, legalább 2020-ig elhalogatni a megállapodást.

Az amerikai klímatárgyaló közölte, hogy Washington egyetért az Európai Unió álláspontjával, hogy el kellene fogadni egy klímamenetrendet, amelynek alapján 2015-ben aláírhatnák az új egyezményt, amely 2020 körül lépne életbe. Az Európai Unió korábban ahhoz kötötte saját klímaajánlatát, hogy azt a legnagyobb károsanyag-kibocsátó államok – így az Egyesült Államok és Kína – is támogassák.

Connie Hedegaard, az EU klímavédelmi biztosa Stern kijelentései nyomán optimistán nyilatkozott. Twitter-üzenetében hangsúlyozta: "Durbanban nő az EU által javasolt menetrend támogatottsága". A kanadai környezetvédelmi miniszter, Peter Kent ugyanakkor azt reméli, hogy valamivel 2015 előtt tető alá hozható a Kiotót felváltó új megállapodás. A klímatárgyalások egyik fő célja az volt, hogy a fejlett országok által kezdeményezett, mintegy száz milliárd dolláros Zöld Klíma Alapot feltöltsék. A dél-afrikai klímacsúcsnak elvileg ma éjjel kellene végetérni.

Kapcsolódó anyagok:

3,5 fokos felmelegedés felé tartunk

A hűtés drágább lehet a fűtésnél

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás