Hirdetés

Nem a másodfokú döntéstől, hanem teljesen újra kellene kezdeni az engedélyezési eljárást, amennyiben a beruházó ragaszkodna eredeti szándékához és mégis meg akarná építeni Heligenkeuzban a tervezett hulladékégetőt – mondta az ausztriai Eltendorfban tartott sajtótájékoztatón Woki Zoltán, a PRONAS elnökségi tagja.

Az osztrák Közigazgatási Bíróság jogosnak találta Szentgotthárd Város Önkormányzatának és a Vas megyei Közgyűlésnek azon panaszát, hogy megvonták tőlük az ügyféli státuszt.  Mivel ez jogellenesen történt, szembehaladva a hatályos nemzetközi és osztrák törvényekkel, törölték a másodfokon kiadott építési engedélyt. A határozat megállapítja, hogy a másodfokú hatóság hibázott akkor, amikor az elsőfokú eljáró hatóság helytelen döntését elfogadta. Az osztrák jogban járatos szakemberek szerint ez azt jelenti, hogy a másodfokú hatóságnak az elsőfokú hatóság jóváhagyó határozatát is hatályon kívül kell helyezni. A gyakorlatban tehát a beruházónak mindent a legelejéről kellene újraindítania!!! Nyugodtan kimondhatjuk hát: a BEGAS egyetlen reális döntése a projekttől való visszalépés lehet – olvasható a PRONAS honlapján.

Amennyiben a beruházó cég mégis úgy döntene, hogy ragaszkodik eredeti elképzeléseihez, számíthat arra, hogy a civil szervezetek a határ mindkét oldalán továbbra is fellépnek majd a hulladékégető megépítése ellen – fűzte hozzá Johann Raunikar a BIGAS osztrák állampolgári kezdeményezés elnöke. A sajtótájékoztatón Woki Zoltán a magyar és az osztrák környezetvédő civil szervezetek és az érintett önkormányzatok közös sikerének, a határon átnyúló civil összefogás példájának nevezte a számukra kedvező jogerős bírósági döntést.
Johann Raunikar hangsúlyozta, hogy az osztrák közigazgatási bíróság formai hibák miatt semmisítette meg az osztrák környezetvédelmi szenátus döntését, amely alapján 2010-ben kiadták a környezetvédelmi engedélyt később az érvényes építési engedélyt is. Ezt fellebbezte meg két osztrák személy, amelynek alapján most jogerős döntés született.

A közigazgatási bíróság ugyanakkor tartalmi kérdéseket, kifogásokat nem vizsgált, mivel az eljárás már formailag sem felelt meg, törvényeket sértett, nem volt szükség további vizsgálatra – mondta.  Ha viszont új eljárás indulna, most már a szentgotthárdi önkormányzat és a Vas Megyei Közgyűlés által felhozott érveket is vizsgálni kellene, sőt azt a több száz beadványt is amely az ügyben érkezett, ezért az új eljárás is évekig tartana – tette hozzá Woki Zoltán.

Elke Hohlagschwandtner BEGAS tartományi gázszolgáltató szóvivője az MTI bécsi tudósítójának csütörtökön azt mondta, cégük a másodfokú hatóság új döntésére vár. Rámutatott, hogy a közigazgatósági bíróság az eljárásban talált hibát, nem pedig a kiadott környezetvédelmi engedély tartalmában. A vállalat honlapján olvasható közlemény szerint a BEGAS "megvizsgálja a projekt jogi és gazdasági környezetét és az eredmények alapján dönt a továbbiakról".

szentgotthárdi kilátás Heiligenkreuzraszentgotthárdi kilátás Heiligenkreuzra

A BEGAS nagy teljesítményű, a vállalat álláspontja szerint korszerű technológián alapuló hulladékégetője évi 325 ezer tonna szemetet és szennyvíziszapot dolgozna fel. A 115 millió euró beruházással épülő szemétégető építése ellen osztrák és magyar környezetvédők, Szentgotthárd önkormányzata, az Őrségi Nemzeti Park, valamint magánszemélyek évek óta tiltakoznak. A döntés felülvizsgálatát visszatérően szorgalmazták az elmúlt években magyar kormány- és ellenzéki pártok is.
A beruházás ellen tiltakozók szerint a létesítmény megváltoztatná a táj képét, sérti az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi érdekeit, környezeti terhelést jelentene, és gazdaságilag sem megalapozott, mivel a tartományban nem keletkezik elég szemét a működtetéséhez, ezért "szemétimportra" lenne szükség.

Kapcsolódó anyagok:

Elutasították a heiligenkreuzi hulladékégetőt!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás