Hirdetés
greenfo/MTI

Elutasította a román parlament verespataki különbizottsága azt a törvénytervezetet, amely elősegítette volna az aranybánya-beruházást – közölte a román Mediafax hírügynökség. Üdvözölte a beruházó a parlamenti különbizottság jelentését. Eugen David szerint a beruházás ellenzőinek nincs okuk ünnepelni.

A tervezet elutasítása mellett 17-en szavaztak, ketten tartózkodtak. A voksolásra azután került sor, hogy tegnap délelőtt a román kormánykoalíciós pártok megállapodtak, leszavazzák az úgynevezett Verespatak-tervezetet. A kormánykoalíció pártjai közül korábban a liberálisok ellenezték, a szociáldemokratákkal támogatták a javaslatot.  A kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) vezetői abban állapodtak meg, hogy a bányatörvényt módosítják, és abban szabályozzák a kitermelés általános feltételeit, amelyeknek a verespataki beruházást tervező Rosia Montana Gold Corporation-nak (RMGC) is eleget kell tennie ahhoz, hogy megkaphassa a kitermelési engedélyt.
A tegnap elutasított tervezetről a végleges döntést a román parlamentnek kell meghoznia, hiszen azt már nem vonhatják vissza a törvényhozás napirendjéről, de figyelembe véve a kormánykoalícióban született egyezséget, várhatóan a törvényhozói testület egésze is leszavazza majd.

A különbizottság egy jelentést fogadott el, amely elutasítja a román kormány által augusztus végén beterjesztetett tervezetet, ami heves utcai tüntetéseket váltott ki Romániában.  A Hotnews című román portál által ismertetett parlamenti bizottsági jelentés szerint a testület egyebek között azt javasolta, hogy a törvényhozó módosítsa a jelenlegi bányászati kerettörvényt, hiszen az a jelenlegi formájában hiányos, és nem veszi figyelembe az olyan nagy horderejű beruházásokat, mint a verespataki.
A különbizottság a többségi magántulajdonos és a kisebbségi román állami tulajdonos közötti korrekt partneri viszony kialakítását is szükségesnek tartja. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt tizenöt évben a verespataki beruházás-tervezet kapcsán "törvénytelenségeket" követhettek el. Ezért a jelentést megküldik valamennyi illetékes hatóságnak, hogy "teljes mértékben biztosítsák a beruházás törvényességét, és kivizsgálják ezeket az esetleges törvénytelenségeket".
A különbizottság a kitermelési engedély és egyéb titkosított dokumentumok nyilvánosságra hozását is szorgalmazza – derül ki a Hotnews által bemutatott jelentéstervezetből. Instabil, veszélyes helyen alakítaná ki a Rosia Montana Gold Corporation a Verespatakra tervezett külszíni aranybánya ciános zagytározóját – állította korábban a Stefan Marincea, a Román Földtani Intézet leváltott igazgatója.

Üdvözölte a beruházó a parlamenti különbizottság jelentését

Üdvözölte a verespataki aranybánya megnyitását tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a román parlamenti különbizottságnak azt a jelentését, amely elutasította a beruházást elősegítő törvénytervezetet, de magát a projektet nem vetette el végleg – derült ki a vállalat mai közleményéből.  A Mediafax hírügynökség által idézett dokumentum szerint a vállalat úgy véli, hogy "szakmai és átfogó" jelentést készített a bizottság, és méltányolja annak következtetéseit, illetve várja a bányatörvény mielőbbi módosítását, hogy 2014 első felében elkezdhesse a beruházást.
A román parlament különbizottsága ugyan tegnap elutasította a kormány Verespatak-törvénytervezetét, de a bizottsági jelentésből, valamint Victor Ponta miniszterelnök nyilatkozatából egyaránt kiderült, hogy Románia nem mond le a beruházásról. Amennyiben a módosítandó új általános bányatörvény támasztotta követelményeknek megfelel majd az RMGC projektje, megvalósítható a beruházás – magyarázta Ponta.
A vállalat elégedett azzal, hogy a szakbizottságban alapos vita zajlott, és a közvélemény tájékozódhatott a projektről. Leszögezte: méltányolja a bizottság azon javaslatát, hogy Románia egészítse ki a jelenlegi "hiányos" törvényes keretét a bányatörvény módosítása révén, ami hasonló bányaprojektek kivitelezését ösztönözheti. Az RMGC abban bízik, hogy az új jogi keret lehetővé teszi a román bányaipar fejlesztését és beruházók vonzását. "Várjuk az új általános törvényi keret gyors elfogadását, hogy a verespataki beruházás elkezdődhessen 2014 első felében" – olvasható a közleményben.
A vállalat cáfolta, hogy törvénytelenségek történtek volna az eddigi engedélyeztetési folyamat során, és kijelentette, hogy az RMGC mindig jóhiszeműen, a törvények betartásával járt el. A különbizottság jelentése ugyanis felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt tizenöt évben "esetleges törvénytelenségek" is történtek az engedélyezési folyamat során, és szorgalmazta, hogy az illetékes román állami intézmények vizsgálják ki ezeket.

Eugen David: a beruházás ellenzőinek nincs okuk ünnepelni

Nincs okuk ünnepelni a verespataki ciántechnológiás aranybánya-beruházás ellenzőinek azután, hogy a parlamenti különbizottság a beruházást elősegítő törvénytervezetet elutasító jelentést fogadott el – mutatott rá ma az MTI-nek nyilatkozva Eugen David, az erdélyi település megmentéséért küzdő Alburnus Maior egyesület elnöke. David jó dolognak tartja, hogy a bányaprojekt ellen több mint két hónapja tüntető civileknek sikerült meghátrálásra késztetniük a politikusokat, de szerinte a parlamenti döntéssel csak időt nyertek, és a ciántechnológiás bányaberuházás elindításának veszélye valójában nem múlt el. Arra a kérdésre, a parlamenti döntés vajon nem azt jelzi-e, hogy a román kormánypártok nem akarják a verespataki bányaprojektet engedélyezni, az Alburnus Maior elnöke azt mondta: ha ezt akarták volna jelezni, betiltották volna a ciános aranybányászatot.

A román kormánypártok tegnap abban egyeztek meg: elvetik ugyan a parlament elé augusztusban beterjesztett Verespatak-tervezetet, de úgy módosítják a bányászati kerettörvényt, hogy megteremtsék a feltételeket a verespatakihoz hasonló nagyszabású beruházásokra.
Hogy ez a gyakorlatban milyen következményekkel járhat, arról Eugen David úgy vélekedett: a bányatörvény is ugyanúgy a beruházást tervező kanadai-román Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) érdekeit fogja majd szem előtt tartani, mint a kormány Verespatak-törvénytervezete, csak ez a jogszabály általános érvényű lesz, és nem hivatkozik majd a verespataki bányaprojektre.

Az egyesületi vezető szerint a döntéshozók úgy akarják módosítani a jogszabályokat, hogy a magánvállalkozó beruházását nemzeti fontosságú, közhasznú projektnek lehessen nyilvánítani, és lehetővé tenni számára az általa igényelt területek kisajátítását.
A Verespatakon gazdálkodó Eugen David egyike a település azon lakosainak, akik nem voltak hajlandók eladni a kitermelés útjában álló házukat az RMGC-nek. David arra hivatkozik, hogy az ő tulajdonjogát is védi az alkotmány.
Arra a kérdésre, hogy folytatódnak-e a tüntetések, Eugen David azt mondta: lehet, hogy csökken a demonstrációk intenzitása, de nem ez a fontos.
"Az emberek álláspontja változatlan, akkor is, ha ennek nem az utcán adnak hangot. Amíg nem változik meg a közvélemény, addig (a politikusok) semmit sem tehetnek: jövőre választások lesznek" – emlékezetett a bányaberuházást ellenző civil szervezet elnöke.
Az RMGC 15 éve vár jóváhagyásra Romániában, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb külszíni aranybányáját, ahol a település elpusztítása és több hegy kőzetének apróra zúzás révén ciántechnológiás eljárással akar 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt kitermelni.

A verespataki beruházással kapcsolatos korábbi cikkeink >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás