Hirdetés

A Magyar Nukleáris Társaság tiltakozik a paksi atomerőmű vezetésének lecserélése és az erőmű dolgozói létszámának csökkentése ellen. A társaság felhívja a figyelmet arra, hogy ezek az intézkedések a nukleáris biztonságot veszélyeztetik.

A Magyar Nukleáris Társaság (MNT) elnöksége aggodalommal követi a sajtóban megjelent híreket a paksi atomerőmű teljes vezetésének lecseréléséről és az erőmű dolgozói létszámának radikális csökkentéséről. Bízunk benne, hogy ezeket a híreket nem követik olyan kormányzati intézkedések, amelyek az erőmű biztonságos üzemeltetését veszélyeztetnék.

A paksi atomerőmű nemzetközi szinten is kiemelkedő biztonsággal, gazdaságosan üzemel. Az erőmű vezetése nagyon sok olyan fejlesztést hajtott végre az utóbbi években, amelyek a hosszútávú, megbízható üzemvitelt segítették elő.  A kilencvenes években, az AGNES projekt keretében a hazai szakemberek felmérték az erőmű biztonságát és számos biztonságnövelő intézkedést javasoltak. Ezeket végre is hajtották, ennek is köszönhető, hogy hazánk EU-csatlakozása során nem kérdőjeleződött meg a paksi atomerőmű biztonsága. Az erőmű két blokkjának élettartamát meghosszabbították 30 évről 50 évre, a másik két blokk üzemidejének meghosszabbítása is folyamatban van. Az eredetileg 440 MW-os reaktorok teljesítményét körültekintő műszaki megoldásokkal megemelték 500 MW-ra. Az erőműben számos biztonságnövelő intézkedést hoztak és új technológiák bevezetésével felkészültek a súlyos balesetek kezelésére is.

A fukusimai balesetet követő európai „stressz teszt” vizsgálataiban a paksi atomerőmű kiemelkedően jól szerepelt, és a radioaktív hulladékok kezelésének magyar megoldásai is nemzetközileg elismertek. Mindez nagyon jól jelzi, hogy az atomerőmű vezetése mind a biztonságot, mind a hatékonyságot kiemelt figyelemmel kezeli, az erőmű jó kezekben van.
Magyarországon egyetlen atomerőmű üzemel, ezért a paksi szakembereknek sok olyan feladatot is el kell látniuk, amelyekért más – több atomerőművel rendelkező – országokban valamilyen központi szervezet (pl. az áramszolgáltató) felel. Pakson működik például szimulátoros oktatóközpont, ami csak néhány atomerőműben van és fenntartják a világon egyedülálló karbantartó gyakorló központot is.

Az erőmű szakemberei foglalkoznak azzal is, hogy a gazdaságosabb üzemeltetés érdekében új típusú fűtőelemeket vezessenek be, ebben az évben tettek javaslatot a nukleáris üzemanyag használati idejének (szakkifejezéssel: kampányának) a növelésére 12 hónapról 15 hónapra. A nagymértékű létszámcsökkentés egyértelműen a biztonság rovására menne, ezért az erőmű felelős vezetése erre nem vállalkozhat. A nukleáris biztonság a legfontosabb, amit nem írhat felül semmilyen gazdasági érdek.

Számos nemzetközi szervezet rendszeresen vizsgálja a paksi atomerőmű működését. A WANO (World Association of Nuclear Operators), vagy a NAÜ (Nemzetközi Atomenergia Ügynökség) külföldi szakértőinek értékelése olyan visszajelzést jelent, ami a nemzetközi tapasztalatokat közvetlenül eljuttatja az erőműhöz.
A magyar vezetés lecserélése külföldi szakemberekre, illetve külföldi a szakértők bevonása az operatív vezetésbe egyértelműen hibás lépés lenne, ha egyáltalán megoldható: a paksi atomerőműhöz a paksi szakemberek értenek a legjobban!

Budapest, 2014. december 21.

A Magyar Nukleáris Társaság elnöksége
 


Kapcsolódó cikkek:

Matek-fizika szakos tanáron múlik Paks biztonsága

Paks: az atomerőmű-bővítés korrupciós és geopolitikai kockázatai

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás