Hirdetés

Kézműves joghurtok zárható üvegedényekben, zab-, rozs-, árpapehely, köles, kukoricadara nagy méretű tárolókban, gyógy-, gyümölcs-, fekete és zöld teák fémdobozokban, hidegen sajtolt olajok, péksütemények, házi készítésű szörpök és lekvárok sorjáznak katonás rendben a Ligeti Bolt fehér polcain. Magyarország egyetlen csomagolásmentes üzlete és kávézója a napokban nyitott az újlipótvárosi Kresz Géza utcában.

Európában évente fejenként 500 kilogrammnyi szemetet termelünk, és a megvásárolt ételek 25 százaléka landol a kukában. A legtöbb hulladék az élelmiszerek csomagolásából adódik. A biológiailag nem lebomló zacskók például több száz év alatt tűnnek el a természetből, a tengerekben található hulladéknak a 75 százaléka műanyag zacskó. Pedig némi odafigyeléssel és egy-két könnyen elsajátítható praktikával akár hulladékmentessé is tehetjük a háztartásunkat, valamint csomagolásmentessé a vásárlást.

A zero waste papnője és a vegyszermentes gazdálkodás 

– Láttam Bea Johnson néhány előadását a hulladékmentes háztartásról, alapvetően ez adta az ötletet, hogy csomagolásmentes boltot nyissak – mondja a Magyar Nemzetnek Sipos Melinda, az üzlet tulajdonosa. (A hulladékmentes élet papnőjének is nevezett Bea Johnson szerint a kevesebb szemét termelése az igazi válasz a földet elárasztó hulladék és a le nem bomló szemét problémájára. A kétgyerekes amerikai anya évek óta úgy él családjával, hogy alig termel hulladékot, férjével sikeres vállalkozást vezetnek az úgynevezett zero waste témában.)

Melinda korábban idegenforgalom és szálloda szakra járt, aztán kereskedelmi ügyintézőként dolgozott. A környezettudatosság, valamint az egészséges életmód mindig is a szívügye volt. Az első csomagolásmentes boltot a lakhelyén, Piliscsabán nyitotta, kilenc hónap után azonban úgy döntött, inkább a fővárosban próbál szerencsét. Úgy érezte, hogy Budapesten könnyebben megtalálják azok az emberek, akik valóban érdeklődnek a hulladékmentes életforma, a csomagolásmentes vásárlás iránt.

– Az összes, a boltunkban kapható élelmiszer a rizstől, a gabonaféléken át az aszalt gyümölcsig adalékanyag- és tartósítószer-mentes, a lekvárok és a szörpök is vegyszermentes gazdaságból kerülnek ki – taglalja.

RÉSZLETEK A MAGYAR NEMZETBEN: Joghurt üvegben, rizs kimérve

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás