Acélcsarnok: a körforgásos megoldás

2024. március 21.

Hírek

Ugyan ez a trend egészen újkeletűnek mondható, az acélcsarnokokat gyártó belga Frisomat immáron több mint négy évtizede a körforgásos gazdaság elveit követi, így a fenntarthatósági törekvések a kezdetektől áthatják a szervezet működésének egészét.

Íme a nyerő képlet a nulla hulladék felé: D2D + PAYT + DRS + MWS = +90%

2023. december 2.

Hírek

Egyre több európai város önkormányzata kénytelen a hulladéktermelés csökkentésének kérdésével foglalkozni. Hogyan érhetőek el az újrahasznosításra vonatkozó minimálisan előírt célértékek? Lehet-e növelni az újrahasznosítási arányokat?  Ilyen és ehhez hasonló kérdésekben kell döntést hozniuk. Már meglévő modellek segítségével egy megoldóképlet állítható össze.

15. alkalommal rendezik meg az Európai Hulladékcsökkentési Hetet

2023. október 15.

Hírek

A túlcsomagolás elkerülése és a szelektív hulladékgyűjtés jelentősen csökkentheti az illegális hulladékelhagyást, valamint növelheti az újrahasznosított anyagok mennyiségét és minőségét, ezért idén is támogatjuk és csatlakozásra biztatjuk az önkénteseket az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, amelynek  fókuszában a csomagolás áll – mondta Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár.

Vigyél vissza! 50 Ft – Itt a kötelező visszaváltásról szóló rendelet

2023. október 5.

Hírek

A Magyar Közlönyben megjelent az új, a visszaváltási díj megállapításának és alkalmazásának, valamint a visszaváltási díjas termék forgalmazásának részletes szabályairól szóló új rendelet. Eszerint a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termékek után 50 forint visszaváltási díj fizetendő, az ilyeneket ennyivel drágábban kell árulni, kivéve, „ha a fogyasztónak történő értékesítés esetén az italtermékkel együtt annak csomagolása nem… Tovább »

A HUMUSZ tanösvénye oktat a hulladékmentes zöldvárosi életre

2023. október 1.

Hírek

Szeptember végén nyílt meg újra a Humusz Szövetség „Nulla Hulladék Tanösvénye”, amely a XI. kerület lágymányosi szakaszán, a Saru utcában várja az egyénileg érkezőket és még inkább az iskolás csoportokat. Céljuk, hogy szemléletesen mutassák be, hogy mi szükséges az úgynevezett zöldváros fejlesztéséhez.

Töltsünk újra mi is!

2023. június 18.

Hírek

Az újratöltés és az újrahasználat kritikus fontossággal bírnak: mind egyéni, mind rendszerszinten előtérbe kell helyeznünk és be kell építenünk a mindennapjainkba, ha komolyan szeretnénk csökkenteni a műanyag- és a klímaválság veszélyeit. Hogyan állunk az újrahasználat terén ma: milyen kezdeményezésekre és jó gyakorlatokra lehetünk büszkék, illetve milyen akadályok állnak az újrahasználat előtt?

Gyakorlati tippek a Környezetvédelmi Világnapon

2023. június 5.

Hírek

Éppen 50 éve ünnepeljük június 5-én a Környezetvédelem Világnapját. Az idei jubileumi világnap kiemelt témája a műanyagszennyezés csökkentése, és felhívni a figyelmet arra, hogy minden apró lépés számít, mert együtt igenis elérhetünk változásokat.

Barcelona és München hulladékmentessé válhat

2022. november 29.

Hírek

A mintegy 1,6 millió lakosú Barcelona a hulladékmegelőzési, újrafelhasználási és újrahasznosítási intézkedések széles skálájával az egyik legnagyobb, nulla hulladékstratégiát megvalósító európai várossá válna.

Tovább bővül a tárgyak második élete Bécsben

2022. július 18.

Hírek

Ruhák, edények, játékok, sportfelszerelés, műszaki cikkek, hangszerek – igazi kincsesbánya a bécsi köztisztaságiak, az MA48 használtcikk-kereskedése. Ráadásul annyira népszerű, hogy hét év után most újabb üzletet nyitottak.

Neked egy ebéd, a Földnek 500 év

2022. április 21.

Hírek

Csak Budapesten 13 millió étel elviteles dobozt használunk fel évente a Tudatos Vásárlók Egyesületének mérése szerint. Ha ez mind eldobható műanyag doboz, akkor ez évente 1,06 tonnányi CO2 kibocsátást jelent. A Rakun Dobozközösség a Felelős Gasztrohős Alapítvány támogatásával a Föld Napja alkalmából kampányt indított az egyszer használatos elviteles dobozok okozta környezeti károk enyhítése érdekében.