Hirdetés
(X)

Egyre több építőipari vállalatnál is a szervezeti kultúra természetes részévé vált a környezetre tekintettel folyó gyártás. Cikkünkben egy igazán megfontolt alapokon nyugvó példát mutatunk be az ipari- mezőgazdasági beruházások világából. Hogy is van ez a gyakorlatban pl. acélcsarnokok megrendelése, gyártása, építése esetén?

Az ökológiai lábnyom és a hulladékmennyiség csökkentése az építőiparban is a gyártó és megrendelő közös érdeke, hiszen ez mind anyagi, mind morális szempontból előnyére válhat úgy a cégnek, akárcsak az építtetőnek. Ha egy vállalkozás tevékenysége során alacsony környezetterhelésre és fenntarthatóságra törekszik, az nem feltétlenül a technológiai átállással kezdődik, hanem a vállalatirányítási kultúra megreformálásával. Ugyanakkor ez a szempont az építési technológiák közötti választás esetén ma sajnos még nem az elsőként felsorolt tényezők közé tartozik a megrendelői preferenciák között – ami valljuk be, fogyasztói szempontból teljesen érthető, az elmúlt években tapasztalható építőanyagárak ugrásszerű növekedései után. Való igaz, hogy ez az igény egy újonnan keletkezett és lassan elvárt dolog lett 2022-ben, de a változó igényekhez való alkalmazkodás sosem megy egyik napról a másikra. Pedig könnyedén eljuthatunk a környezetre tekintettel folyó gyártástól a megrendelői haszonig – éppen egy acélcsarnok esetén is. Nézzük részletesebben!

Néhány hét alatt kész a könnyűszerkezetes acélcsarnok

A Frisomat csarnokok egyik előnye az innovatív acélszerkezetben rejlik, amelynek gyártása és fuvarozása is csekély mértékben terheli a környezetet. A rendkívül tartós, rövid idő alatt felépíthető, hidegen hengerelt acélszerkezetű épületekkel anyagköltség és építési idő, így a végeredményt tekintve költség takarítható meg.  A horganyzott acélszerkezetek a pontos tervezés szerinti gyártásuknak, valamint a gyártástechnológiájuknak köszönhetően érzékelhető és forintban is kifejezhető megtakarítást eredményeznek, kis súlyuk és rakatkialakításuk miatt pedig fuvarozásuk is gazdaságos. A Frisomat által használt technológia ugyanakkor nem csak az alapanyagokkal takarékoskodik, hanem az idővel is. A gyors építés egyrészt a profi munkaszervezésben, másrészt a magasan képzett mérnökök által kidolgozott innovatív szerkezeti megoldásokban rejlik. Az épületeket a Frisomat az épület tervezőjével szoros együttműködésben tervezi meg és gyártja le, az acélszerkezetek teljes egészében előre gyártva érkeznek a helyszínre és az összeszerelés is kizárólag csavaros kötésekkel történik, helyszíni hegesztés vagy darabolás nélkül.

Építési technológia és korszerű szemlélet

E lehetőségek integrálásával és a fenntarthatósági szemlélet szolgálatba állításával épített a Frisomat az elmúlt 40 év alatt több mint 40 000 acélcsarnokot a világ több mint 100  országában. A gyártás során a villamosenergia-igényét a cég 50%-ban napelemekkel fedezi, az acélprofilok előállításához pedig 100%-ig újrahasznosítható acélt használ, méghozzá kiemelkedően anyagtakarékos módon. A megújuló energia felhasználást lehetővé tevő eszközöknek ugyanakkor egy-egy acélcsarnok teteje is közkedvelt teret biztos.

Az anyagfelhasználást tekintve a Frisomat csarnokai különösen nagy szakítószilárdságú acélból készülnek, ezért közel egyharmaddal kevesebb acél szükséges ugyanolyan fesztáv lefedéséhez a hagyományos melegen hengerelt szerkezetekkel szemben.

Címszavakban: min is múlik, hogy egy acélcsarnok környezetbarát legyen?

A gyártástechnológián, a megújuló energiafelhasználáson, az újrahasznosítható alapanyagon, az optimalizált anyaghasználaton és fuvaron, a helyszíni összeállításon, amely szereléssel történik valamint a költséghatékonyságot kínáló standardizált megoldások alkalmazásán.

Összegezve pedig a szemléleten, amely mindezt lehetővé teszi.

Acélcsarnokok a csarnoképítés nemzetközi szakértőjétől – Frisomat.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás