A rovat kizárólagos támogatója

Két éve, 2008 januárjában kezdte meg termelését a japán Bridgestone tatabányai gumiabroncsgyára. A vállalkozás 2006-ban 2 milliárd Ft vissza nem térítendő beruházási támogatás nyert a Magyar Államtól és napjainkban már 353 dolgozónak ad munkát. Tavaly több újságcikk foglalkozott a céggel a helyi szakszervezet és a gyárvezetés között kialakult konfliktus kapcsán.

2009. december 7-e óta elérhető a gyár első termelési évét bemutató Mérleg és Eredménykimutatás a www.e-beszamolo.irm.hu honlapon. Az itt közzétett adatok szerint a cég 2008 évben 470 066 000 Ft környezetvédelmi termékdíjat fizetett, amely kötelezettség a hatályos jogszabályok szerint 4 273 tonna gumiabroncs után esedékes. Ezt a mennyiséget a gyár közel 12,5 milliárd Ft ráfordítás mellett állította elő, egy 11 kg-os abroncsra tehát jelentős, kb. 32 000 Ft-nyi költséghányad jutna. Az év végi készletek között késztermék nincs kimutatva, tehát a teljes megtermelt abroncsmennyiséget értékesítették. A zárónapon a cég bankszámláin mindössze 631 000 Ft volt, de a cégcsoporttal szemben 4,629 milliárd Ft összegű követelést tartottak nyilván.

A Kiegészítő melléklet adatait olvasva különösen szembetűnő, hogy 2008-ban tolmácsokra, fordítókra 243 millió Ft-ot költött a cég, emellett 1,218 milliárd Ft-ot fizettek szakértőknek és a „BSJ” támogatóknak összesen. Arról, hogy hány tolmács és hány szakértő dolgozott ezért a díjért, nem található adat. A kisebb tételek között találjuk, hogy 28 millió Ft-ot költött a cég oktatásra és továbbképzésre, nagyjából annyit, amennyit toborzásra (26 millió Ft) is fordítottak.

A http://okir.kvvm.hu/area/ lapon található hulladékgazdálkodási adatokból kiolvasható, hogy az említett évben a gyárban 1 986 tonna „műanyag és gumi” valamint „termékként tovább nem használható gumiabroncs” keletkezett. Ezen felül 47 tonna veszélyes hulladékról is beszámolt a cég. Az említett hulladékok mennyisége elérte a termékdíjköteles késztermék mennyiségének 48%-át.

A fenti adatok alapján egyelőre nem tűnik igazoltnak a cég 2008. április 3-i (az ünnepélyes gyáravató kapcsán kiadott) sajtóközleményében megfogalmazott állítás, mely szerint a teljesen automatizált BIRD gyártórendszer „a termelékenységet növeli közel 100%-kal a létező vállalati gyártórendszerekhez viszonyítva” valamint az sem, hogy „…lehető legkevésbé környezetszennyező az előző termelési rendszerekhez képest.”

Érdeklődéssel várjuk a gumiabroncsgyár 2009 évi adatait.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás