Hirdetés
greenfo/mti

Baján készült terjedelmes riportot közölt hétvégi számában a Le Monde című napilap annak kapcsán, hogy márciusban a Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló Bioszféra Rezervátum (MDD TBR) létrehozásának előkészítéséről írt alá Gödöllőn szándéknyilatkozatot a magyar, az osztrák, a szlovén, a horvát és a szerb kormány.

A mértékadó francia liberális lap hangsúlyozta: a MDD TBR lesz az első, több országra kiterjedő bioszféra-rezervátum a térségben, amelynek létrehozásért több mint tíz éve harcol a Természetvédelmi Világalap (WWF). A létrejövő rezervátum Európa legnagyobb – 700 kilométer hosszú és 800 ezer hektáros egyedi kultúrájú és természeti – tájvízi biodiverzitás rezervátuma, s az első a világon, amelyet öt ország közösen hoz létre. A leendő rezervátumban számos ritka állat- és növényfaj él, például fekete gólya, vidra és csermelyciprus, s a terület fontos átjáró több mint 250 ezer vándorló madárnak.

A lap tudósítója ellátogatott Bajára, ahol nyaranta a Halfőző Fesztivál turisták tömegeit vonzza a holtágakkal teli tájra és a gemenci tájegységbe, ahol a természetet a Duna szabályozása előtti állapotban őrizték meg. A százéves fűzfák és a hatalmas tölgyek, a fekete gólyák paradicsomi környezetet idéznek.

A Le Monde szerint a folyó az utóbbi években jelentős romlást szenvedett el, s a folyamszabályozási munkálatok, illetve a szennyeződések miatt megkérdőjeleződött korábbi hírneve. A lap szerint a 40 ezres Baján – ahova évente 50 ezer turista látogat – mindenki örül a megállapodásnak, mert a Duna határokon átnyúló védelme garanciát jelent a turizmusból élő régió jövője szempontjából.

"Ezeknek a vízzel elárasztott sík területeknek a bioszféra szempontjából nincs más megfelelőjük, csak a tropikus nedves talajú erdők. A rezervátum kulcsszerepet játszik az ökoturizmus népszerűsítésében is. Reméljük, hogy ez a megegyezés véget vet a nem tartós folyamszabályozási, illetve a kavics- és a homok-kitermelési terveknek, amelyek még mindig fenyegetik ezt a kivételes folyó-ökoszisztémát" – mondta a lapnak Arno Mohl, a Természetvédelmi Világalapnak (WWF) a Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló Bioszféra Rezervátumért felelős koordinátora. A természeti rezervátum, amely még az UNESCO védjegyére vár, a március 13-án az Európai Unió által elfogadott Duna-stratégia keretéből számít finanszírozásra – tette hozzá a lap.

Kapcsolódó anyagok:

Mura-Dráva-Duna bioszféra rezervátum

Létrejön a Mura, Rába, Duna bioszféra rezervátum

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás