Hirdetés

Nyolcvanötezer látogató szórakozott és szelektált a Tokaj és Rakamaz határában tegnap zárult 12. Hegyalja Fesztiválon. Hulladékért ajándék, hulladéktotó, szelektálás és re:pohár.

2000-ben a tiszai cianidszennyezés okán indult el a Hegyalja Fesztivál, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a katasztrófa után a Tisza újjáéledt, és az élhető, csodálatos vidékre a turisták visszatérjenek. A fesztivál már csak azért is különleges, mert Tokaj-Hegyalján, a világörökségi területen, gyönyörű környezetben rendezik meg minden évben. Ez az a hely, ahol nem kell választani a víz és a bor között, mert a legjobb zenék mellé mindkettő – a Tisza és a Bodrog, no meg a Tokaji nedű – adott. A Hegyalja az elmúlt 12 év alatt a fiatalok egyik legmozgalmasabb nyári találkozójává vált, és Kelet-Magyarország legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát. Az eddigi legerősebb nyitónapon a Scooterre, majd a többi, csaknem 200 fellépőre: a Slayerre, a Guano Apesre, a Mastodonra, a stand-up comedysekre mintegy nyolcvanötezren voltak kíváncsiak.

A Zöld Fesztivál minősítéshez hűen idén is a környezettudatosság jegyében zajlott az esemény. A nem zenei programokat koordináló Korbely György a greenfot arról tájékoztatta, hogy az elmosható, visszaváltható poharaknak és söröskorsóknak köszönhetően a Hegy’-en idén is jelentősen kevesebb hulladék keletkezett, mint a re:pohár bevezetése előtt. Az új, talpas boros re:poharaknak, no meg a sörös változat népszerűségének köszönhetően a felére csökkent a szemét mennyisége. Emellett a résztvevők az Alkotópont iparművészeinek segítségével a négy nap alatt csaknem ezer ajándéktárgyat készítettek sörös dobozokból. Fülbevalók, nyakláncok, táskák, övek, hajtűk, virágok formájában keltek új életre a kiürült bádogok. Idén a műsorfüzet előállítása is kevesebb környezeti terhelést okozott, mert a szervezők a szokásosnál kevesebbet készítettek és a hiányzó mennyiséget idén a Hegyalja 2011 mobilalkalmazás pótolta.
Hegyalja Fesztivál zöldben Hegyalja Fesztivál zöldben
A civil utcában az idén már egy vajdasági zöld szervezet is képviseltette magát, a tucatnyi hazai mellett. 12 éve a nyíregyházi E-Misszió Egyesület koordinálja a fesztivál környezetvédelmi programjait. Nemcsak a sátrakban várták a fiatalokat, hanem az esti szalonnasütés közben is zajlottak a szemléletformáló beszélgetések, melyek fő témája az idén a fukusimai atomkatasztróka kapcsán a nukleáris energia, de a GMO botrányról is szó esett – mondta el a greenfonak Tömöri László, az egyesület elnöke.

Az idén is minden jelentős fesztiválon – így itt is – megjelent az Öko-Pannon Nonprofit Kft. szelektív road show-ja. A hulladékdaruzásnál a rekkenő déli hőségben is akadtak bátor szelektálók, de a hűvösebb sátorban is sokan töltögették a hulladékos totót. Itt Kancsár Mónika, az  Öko-Pannon Nonprofit Kft. kommunikációs koordinátor elmondta, hogy évek óta készítenek közvélemény kutatást, mely szerint a kezdeti évekhez képest tavaly már a 18 – 29 év közöttiek körében 33 %-ra nőtt a magukat rendszeresen szelektálóknak tartotók aránya.

Bár a fesztiválon 100 méterenként voltak szelektív edények kihelyezve, amit a Zöldövezet Társulás önkéntesei napjában többször ürítettek, sokan mégis maguk gyűjtötték a műanyag és alumínium hulladékot, amit visszaváltva apróbb ajándékokat kaptak az esemény hulladékgazdálkodását üzemeltető Zöldövezettől. Az így gyűjtött értékes másodnyersanyag a közeli hulladék-feldolgozóba kerül újrahasznosításra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás