Hirdetés
greenfo/MTI

Felfüggesztették a kutatási- és mentési munkálatokat az olaszországi Giglio szigeténél hajótörést szenvedett és az oldalára borult utasszállítónál, miután a viharos időben megmozdult a hajótest. Nem kezdődött meg a 2380 tonna gázolaj kiszivattyúzása sem.

Luca Cari, a  tűzoltók szóvivője szerint a különböző mentőegységek hamarosan megvitatják a helyzetet és a teendőket. Azt nem tudta megmondani, hogy mennyire mozdult meg a megfeneklett hajó.
Giglio szigeténél a tengeren, ahol a Costa Concordia egy héttel ezelőtt szerencsétlenül járt, változó irányú szél kelt hullámokat, és a nap folyamán várhatóan még rosszabbra fordul az időjárás. A szél ereje eléri az óránkénti 40-50 kilométert, a hullámok magassága pedig a másfél métert. A víz alatti áramlatok elmozdíthatják a hajótestet, amely a lejtős tengerfenéken a mélybe csúszhat és teljesen elsüllyedhet.

A Costa Concordia mozgását műholdas felvételeken is figyelik. A tervek szerint a hajótestet drótkötelekkel rögzítik a parti sziklákhoz.
Alessandro Bosonero, a haditengerészet képviselője kijelentette, hogy a hajó bizonytalan helyzete miatt a búvárok nem ereszkedhetnek le a mélybe.

Nem kezdődött meg még a hajótestben maradt mintegy 2, 380 tonna, a környezetet szennyezéssel fenyegető gázolaj kiszivattyúzása sem. A művelet, amely 2-3 hétig is eltarthat, amúgy sem könnyű, mert az üzemanyagot előbb fel kell melegíteni, hogy folyékonyabbá váljon.

Kapcsolódó anyagok:

Ponetciális ökobomba a Costa Concordia

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás