A rovat kizárólagos támogatója

30 évig nem lenne megismerhető közérdekű adatként a paksi erőmű bővítésével kapcsolatos üzleti és műszaki adatok egy része egy módosítás értelmében, amelyet éles vita után mai ülésén fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége.

Az ellenzék által hevesen bírált változtatás kimondja, hogy az orosz és a magyar kijelölt szervezetek és alvállalkozóik által kötött szerződésekben szereplő üzleti és műszaki adatok, valamint a megvalósítási megállapodások és az egyezmény előkészítésével kapcsolatos, a döntéseket megalapozó adatok a keletkezésüktől számított harminc évig közérdekű adatként nem ismerhetők meg.

Fidesz szerint a paksi bővítés az energiabiztonságot szolgálja, így az egész ország ellen való a projekt támadása, a titkosítás pedig a többi közt nemzetbiztonsági okokkal magyarázható. Az MSZP viszont minden idők legnagyobb korrupciós ügyének minősítette a beruházást. A Jobbik úgy látja, hogy "jó cél érdekében is lehet hatalmas pénzt lopni", az LMP pedig "a hazaárulás minősített esetének" nevezte az adatok harminc évre szóló titkosítását.

"A börtönt akarják elkerülni a kormánytagok Paks2 titkosításával
"

Paks2 építése során több száz milliárd forintot lophatnak el az építkezésben érintett fideszes haverok. Ha a pénzek elköltéséről 30 évig semmit sem lehet tudni, azzal az érintett politikai szereplők elkerülhetik a jogi felelősségre vonást – írta mai közleményében Szelényi Zsuzsanna az Együtt országgyűlési képviselője. Orbán Viktor és kormánya néhány órával a törvényalkotási bizottság ülése előtt terjesztette be azt a módosítást, mely szerint nem 15, hanem 30 évre titkosítanák a paksi atomerőmű építkezés részleteit, szerződéseit, megalapozó tanulmányait. Vagyis gyakorlatilag a Paks2-vel kapcsolatos összes dokumentációt. Ez a botrányos lépés azt célozza, hogy a szakértők, az ellenzéki pártok és az állampolgárok ne tudhassanak meg semmit a beruházás legfontosabb elemeiről, ne tudják ellenőrizni ezt a hatalmas építkezést.

A Paks2 beruházás folyamatos ellenőrzése – a közpénzek elköltésének és a közbeszerzések lebonyolításának ellenőrzésén keresztül – nyilvánvaló közérdek, ami az ország érdekeit szolgálja. Mindezt még a Fidesz Alaptörvénye is rögzíti: "mindenkinek joga van személyes adatai védelméhez, valamint a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez." A Paks2 építésének esetében több ezer milliárd forintnyi közpénz elköltéséről van szó. Semmi nem indokolja, hogy a beruházás minden fontos részletét akár csak egy évre is titkosítsák, a 30 év pedig végképp indokolhatatlan. Magyarország érdeke a Paks2 beruházás leállítása, mert az évtizedekre orosz függésbe taszítja az országot, ráadásul a befektetés soha nem fogja megérni a magyar embereknek. (MTI)
 


Mennyi? Harminc!

Corruption Research Center kutatása szerint Paks2 korrupciós kockázata 400-500 milliárd forint. Meg lennék lepve, ha csak ennyi lenne. A mai bizottsági ülést szövegesen közvetítette a 444, ezek az érvek hangoztak el:
– Az ellenzék is támogatta a paksi bővítés projektjét.
– A projekt környezetvédelmi dokumentációja (engedélyezések stb.) nyilvános marad.
– Mivel az atomerőmű legalább harminc évig fog működni, és terroristák is vannak, ezért egyet tudnak érteni a titkosítással.
– Úgyis a bíróság dönti majd el, hogy mi számít titkosnak, nem mi, erről vitatkozhatunk, de nincs értelme.

A Lex Paks II eddig is vállalhatatlan volt, de a Törvényalkotási Bizottság (TAB) mai módosítójának hála Orbán Viktor ráér majd 82 éves korában elszámolni a nyilvánosság felé arról, hogy kormánya minek alapján és mire szerződött az oroszokkal a paksi bővítésről.  A törvény és a módosításról részletesebben az Átlátszó blogon.

Én már a 15 évre is felkaptam a fejemet … csak 15?!  Ki szeretné a nyugdíjas éveit a vádlottak padján megkezdeni?!
 

Névtelen-2

 


Paksi bővítés: legyen titkos a helyszín is!

Tizenöt helyett immár harminc évre akarja titkosítani az Orbán-kormány a paksi bővítés szerződéseit. A PM-nek sokkal jobb ötlete van: vagy egyáltalán ne kössenek szerződéseket (így nem kell semmit titkosítani, és egyébként is minden úgy lesz, ahogy az oroszok akarják, fölösleges ezt lepapírozni), vagy pedig ne csináljanak olyasmit, amit csak titokban lehet elkövetni.

A magyar közvéleménynél már a teljes paksi dokumentáció 15 éves titkosítása is kiverte a biztosítékot, az Orbán-kormány azonban emeli a tétet: most már 30 évre akarnak mindent titkosítani – nem csak a műszaki és az üzleti adatokat, hanem az előkészítő anyagokat is, vagyis tényleg mindent, amiből a külvilág megérthetné, mit és mennyiből építenek.
Ha tényleg az a cél, hogy külső kontroll nélkül lehessen elkölteni 4000 milliárd forintnyi közpénzt, a PM-nek lennének jobb ötletei:
– egyáltalán ne kössenek szerződéseket, mindig fizessünk ki minden számlát, amit a Roszatom és alvállalkozói benyújtanak (a valóságban most is ez fog történni, de a javaslatunk alapján meg lehetne spórolni rengeteg papírmunkát),
– egész Tolna megyét nyilvánítsák műveleti területté, és titkosítsák a beruházás helyszínét is, így mindenféle civil és hatósági okvetetlenség nélkül lehetne hazatalicskázni a milliárdokat.
Ha viszont a kormány és a Fidesz-közeli holdudvar nem az évszázad lopására készül, akkor fölösleges mindent titkosítani: a tisztességes szerződéseket nem kell félteni a nyilvánosságtól.

Budapest, 2015. február 27.
Jávor Benedek európai parlamenti képviselő

 

Tovább sumákolnának a paksi bővítésről Orbánék

Tovább sumákolnának a paksi bővítésről Orbánék

Már nem 15, hanem 30 évre javasolja titkosítani a kormány a Paks II. beruházást – az erről szóló módosító indítványt néhány órával azelőtt küldték csak szét, hogy ma reggel az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága tárgyalná az atomerőmű kapacitásbővítéséről szóló törvényjavaslatot. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége ma rábólintott!!!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás