A rovat kizárólagos támogatója

Kétharmados klímatöbbség

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene, mivel döntéshozók, vállalatok így kevésbé érzik a nyomást a változásra.

Felfüggesztve – LMP az európai fövenyen

A Fidesz-KDNP az eredetileg választott (azóta ócsárolt) pártcsaládjából kivágták, most az LMP indult el ezen az úton. A vezetőség számára – úgy tűnt – új távlatok nyíltak, csak az európai és magyar politikai közönség sem jött be erre a csepűrágásra. Volt ennek az európai közösségtől való eltávolodásnak előjele, de az LMP vezetősége nem vette komolyan.… Tovább »

Magyarország megdöbbentő cinizmusról és alkotmányos tudatlanságról tett tanúbizonyságot

Az uniós természetvédelmi törvény végleges elfogadása bizonytalan. Az nem meglepő számomra, hogy Ausztria, Finnország, Lengyelország és Svédország – néhány további ország mellett – ellenzi a természetvédelmi helyreállítási törvényt, mert a hazai erdészeti, vagy inkább intenzív fakitermelő, iparuk nyomására korábban is a törvény ellen érveltek, különösen az erdei élőhelyek új jogszabályba való beemelése ellen. Ami az… Tovább »

Klímaszkepszis és klímarelativizmus Magyarországon. Kormányzati hárítási taktikák

A helyes klímakommunikáció olyan, ami mutatja ugyan a helyzet súlyosságát, de nem a pánikoltatásra helyezi a hangsúlyt, hanem pozitív cselekvésre ösztönöz. A Political Capital megnézte, mennyire jeleskedik ebben a kormány és a kormányzati irányítású média. Spoiler alert: az önértékelés és a valóság összhangja egyelőre hiányzik.

Karbonkvóta és egyéb sziszifuszi próbák

A 2022. november 30 -án megjelent EU dokumentum (2022/0394 (COD) – AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a szén-dioxid-eltávolítás uniós tanúsítási keretrendszerének létrehozásáról) elolvasása után több kérdés merült fel bennem, mint amennyi választ meg lehetett kapni, vagy legalább sejteni.

Gondolatok a Víz Világnapjára

Március 22. a Víz Világnapja. 1993 óta hívják fel a világ környezettudatos részének figyelmét ezen a napon a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és arra, hogy a bolygónk vízkészlete rohamosan csökken. A világnapok célja, hogy egy pillanatra megálljunk, elgondolkodjunk, hogy vajon merre tartunk?

A belgrádi ingatlanmutyi Budapestet is tönkreteszi

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Belgrádban nézte meg mi vár Budapestre, ha megvalósul az Orbán rezsim mini-Dubaj terve. Környezetszennyezés, látképtől teljesen idegen óriás épületek, korrupció, külföldieknek értékesített luxuslakások.

Ökológiai krízis a Pátkai Víztározóban

Az elmúlt időszakban a Fejér megyei Pátka község víztározójában áldatlan állapotok alakultak ki: a vízszintet az üzemi minimum alá csökkentették és (részben emiatt) a vízminőség is problémás, ezért rendszeresek a halpusztulások. A pátkaiak joggal aggódnak a tározójuk miatt, ami egyszerre fontos vizes élőhely, horgásztó és a helyi identitás meghatározó eleme, amelynek története a római korig… Tovább »

10 apróságnak tűnő dolog, ami miatt folyik ki a pénz a zsebedből

Az utóbbi időszakban valószínűleg mindannyian megéreztük azt, hogy milyen jelentős mértékben drágultak meg az élelmiszerek, a szolgáltatások és természetesen az ingatlanok is. Egyre többen küszködnek anyagi nehézségekkel, sokszor azonban ezen problémák hátterében nem a nagyobb beruházások, hanem az apró, látszólag jelentéktelen kiadások állnak. Ezek egyenként tekintve nem tűnnek komoly összegeknek, a hónap végén mégis észrevesszük… Tovább »

Innovációk, amelyek táplálják a zöld forradalmat

A világot jelenleg sújtó környezeti kihívások sürgős figyelmet és innovatív megoldásokat igényelnek minden szektorban. A globális felmelegedés, az egyre csökkenő erőforrások és a biodiverzitás vesztése mind olyan problémák, amelyek összetett megközelítéseket és átfogó stratégiákat igényelnek.