A Természet ízei Tihanyban – Időszakos kiállítás a Levendula Házban

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2015. október 10. - 2016. január 01.

Helyszín: Tihany, Levendula Ház

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park tihanyi látogatóhelyén, a Levendula Ház Látogatóközpontban 2015. október 10-én került átadásra a pécsi Janus Pannonius Múzeum "Természet ízei" vándorkiállítása. A tárlat ízelítőt ad hazai erdeinkben, rétjeinken fellelhető ehető és vadon termő növényekből, gombákból. A látogatók megismerhetik azok egykori felhasználási módjait, ahogy még nagyanyáink készítették.

A kiállítás alapkoncepciója, annak bemutatása, hogy mit gyűjtöttek, és mit fogyasztottak őseink a napi gyakorlatban és ínségek idején. Mit használtak az ételekhez, italokhoz fűszerként, liszthelyettesítőként közvetlenül a természetből. Hogyan tartósították és hogyan dolgozták fel az erdőkben és a réteken gyűjtött növényi táplálékot. A kiállítás a mai használhatóságról, természetvédelmi szempontokról is szól, és kiegészült a mai házi és kézműves gyakorlat bemutatásával is.

A megnyitó napján, reggel indult a témához szervesen kapcsolódó Csipkebogyó túránk, a "Csipkebogyó Piknik" elnevezésű rendezvény keretén belül. A természetismereti túra keretében az érdeklődők megismerkedhettek az évszak vadon termő ehető és nem ehető növényeivel és a tóparton legelésző szürkemarhákkal. A kirándulás végén pedig megtekinthették a Levendula Ház foglalkoztató termében berendezett időszakos kiállítást, a túra közben megismert növények felhasználási módjairól.

A "Természet ízei" kiállítás 2016. január 1-ig tekinthető meg. A látogatóközpont belépőjegye tartalmazza az időszakos kiállítás megtekintését is. Részletek: bfnp.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás