Élelmiszerbiztonság – biológiai tisztaságú élelmiszerek

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2012. március 06.

Helyszín: Budapest, XIV. kerület, Állatkerti út 2

URL: további információk, részletek >>>

A konferencia kiemelt témája hazánk növénytermesztésének, az élelmiszer alapanyagok biológiai tisztaságának védelme, továbbá a génmódosított vetőmagok alkalmazásának moratóriuma. Említést teszünk még azokról a kutatásokról és növénynemesítési technikákról, amelyek szolgálják a terméshozam növelését. A kerekasztal beszélgetés vitaindító témái a jogszabályi módosítások, innovációk, az ökológiai gazdálkodás, mint környezeti és gazdasági szempontból egyaránt fenntartható gazdálkodási mód.

A konferencia során megszólalnak a hazai vetőmag nemesítő cégek, forgalmazók, hatósági és minőségbiztosítási szakemberek, így sor kerül- az elhangzott előadások, prezentációk mellett- véleményeik, álláspontjaik ismertetésére, illetve a szemléletbeli eltéréseik megvitatására. A közvetlen párbeszéd lehetősége, és a különböző kapcsolódó területeken szerzett ismeretek, tapasztalatok közös megbeszélése lehetőséget biztosít nemcsak az információszerzésre, de olyan jól hasznosítható ismeretek elsajátítására is, amelyek révén hatékonyabban és eredményesebben folytathatók az élelmiszerbiztonsággal összefüggő feladatok.

Időpont: 2012. március 06. (kedd) 10 órai kezdettel
Helyszín: Gundel étterem, Erzsébet királyné terem (Budapest, XIV. kerület, Állatkerti út 2.)
A rendezvény fővédnöke: Dr. Kardeván Endre, államtitkár, Vidékfejlesztési Minisztérium
Levezető elnök: Dr. Popp József, főigazgató helyettes, Agrárgazdasági Kutató Intézet

09.30 – 10.00 Regisztráció

10.00 – 10.10 Megnyitó
10.10 – 10.30 Kormányzati stratégia- a mezőgazdasági termelés biológiai alapjainak megőrzése és fejlesztése
Előadó: Dr. Feldman Zsolt, agrárstratégiáért felelős helyettes államtitkár, Vidékfejlesztési Minisztérium

10.30 – 10.50 Hatósági ellenőrzések gyakorlata és tapasztalatai hazánk GMO mentességének megőrzése érdekében
Előadó: Dr. Bognár Lajos, élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár, Vidékfejlesztési Minisztérium

10.50 – 11.10 Minősített ökológiai élelmiszerek hazai termesztésből?- Tények, trendek és fejlesztési lehetőségek
Előadó: Dr. Drexler Dóra, ügyvezető igazgató, Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézet

11.10 – 11.30 A modern biotechnológiai növénynemesítési eljárásai mindenkor megfelelnek a kötelező gondosság elvének?
Előadó: Dr. Szigeti Tamás, alelnök, Magyar Élelmiszer-Tudományi és Technológiai Egyesület

Konzultáció és ebédszünet

13.00 – 14.30 Kerekasztal beszélgetés

Levezető Elnök: Dr. Szigeti Tamás alelnök, MÉTE

Vitaindító téma: Jogszabályi módosítások, innovációk-egészségünk védelmét szolgálva.
Mennyiség vagy a minőség a cél a növénytermesztésben?
Résztvevők: Dr. Ruthner Szabolcs, ügyvezető igazgató, Vetőmag Szövetség
Máté József, közkapcsolati- és szabályozási igazgató, Pioneer Hi-Bred Zrt.
Dr. Miskucza Mária, laboratórium vezető, SGS Hungária Kft.
Kecskés Gábor, elnök, Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács (felkérés alatt)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás