Élelmiszerlánc-biztonság a múltban, a jelenben és a közeli jövőben
Dátum: 2014. november 19.
Helyszín: Semmelweis Egyetem Budapest Nagyvárad tér 4.
A MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT „Élelmiszerlánc-biztonság a múltban, a jelenben és a közeli jövőben, (elmélet és gyakorlat)” c. konferenciája a Magyar Természettudományi Társulat és a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet rendezésében
az MTA Magyar Tudomány Ünnepe 2014. rendezvénysorozat keretében
Helyszín: Semmelweis Egyetem, Budapest VIII., Nagyvárad tér 4. 21. emelet, Johann Béla terem
2014. november 19. szerda
09.30 – 09.35 Köszöntő: Prof. Dr. Sótonyi Péter, az MTA r. tagja, rector emeritus, az MTT elnöke
I. Moderátor: Prof. Dr. Cseh Károly, az MTA doktora, egyetemi tanár, intézetigazgató – Semmelweis Egyetem
09.35 – 09.55 Dr. Bognár Lajos helyettes államtitkár – Földművelésügyi Minisztérium:
„Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia 2014-2023”
09.55 – 10.15 Prof. Dr. Gyulai Ferenc, az MTA doktora, egyetemi tanár – Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet: „Amikor még csak bioélelmiszerek voltak… Ételmaradványok üzenete.”
10.15 – 10.35 Dr. Lugasi Andrea PhD, tszv. főiskolai tanár – BGF KVIK, Vendéglátás Intézeti Tanszék:
„Élelmiszerbiztonság a vendéglátásban.”
10.35 – 10.45 hozzászólások
10.45 – 11.00 kávészünet
II. Moderátor: Prof. Dr. Pokol György, az MTA doktora, egyetemi tanár – BME Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék
11.00 – 11.20 Dr. Jozwiak Ákos PhD, igazgató-helyettes – Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal, Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóság: „XXI. századi kihívások az élelmiszerlánc-biztonság területén.”
11.20 – 11.40 Prof. Dr. Salgó András, az MTA doktora, tszv. egyetemi tanár – BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék: "Kenyér, ahogy eddig nem ismertük."
11.40 – 12.00
Prof. Dr. Cseh Károly, az MTA doktora, egyetemi tanár, intézetigazgató Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet:
„Környezeti kémiai anyagok szerepe az elhízás és a cukorbetegség kialakulásában”
12.00 – 12.10 hozzászólások
12.10 – 13:10 ebédszünet (termékbemutató és állófogadás)
III. Moderátor: Prof. Dr. Solti László, az MTA r. tagja, tszv. egyetemi tanár, – Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar
13.10 – 13.30
Prof. Dr. Farkas Róbert, az MTA doktora, tszv. egyetemi tanár – Szent István Egyetem, Parazitológiai és Állattani Tanszék:
"Fertőződhetünk-e parazitákkal a húsoktól?”
13.30 – 13.50
Prof. Dr. Tuboly Tamás CSC, egyetemi tanár – Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar, Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék:
"Haszonállatok vírusfertőzései és a biztonságos élelmiszer-előállítás."
13.50 – 14.10
Prof. Dr. Szollár Lajos, az MTA doktora, egyetemi tanár – Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Kórélettani Intézet:
"A bor, mint olyan … "
14.10 – 14.20 hozzászólások
14.20 – 14.35 kávészünet
IV. Moderátor: dr. Tardy János PhD, c. egyetemi tanár, üv. elnök – Magyar Természettudományi Társulat
14.35 – 14.55 Gondolatok a természetvédelem és a gazdálkodás lehetséges összhangjáról az élelmiszerlánc-biztonság jegyében: beszélgetés Szomor Dezső (bio) gazdálkodóval
14.55 – 15.15 Prof. Dr. Kerekes Sándor, az MTA doktora, egyetemi tanár – Kaposvári Egyetem – Corvinus Egyetem:
„A világ élelmiszerellátásának gazdasági dolgairól – környezeti nézőpontból.”
15.15 – 15.35 Dr. Gundel János PhD, Prof. emeritus – BGF KVIK, Vendéglátás Intézeti Tanszék:
"Élelmiszerbiztonsági előírások, ajánlások, javaslatok a régi (szakács) könyvekben.”
15.35 – 15.55
Dr. Csizmadia László PhD, főiskolai tanár, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) elnöke – BGF KVIK Turizmus Intézeti Tsz. „A falusi vendégház konyhája.”
15.55 – 16.05 hozzászólások
A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges!
Lehetőségek:
• a www.mtte.hu honlapunkon online
• E-mailben: mtt.titkarsag@mtt.t-online.hu
• 1/266 1101 telefonszámon
A Konferencia támogatói:
Szomor Ökofarm, Dömsöd
Sáfrány Pisztrángtenyészet és Első Hazai Halfüstölde, Szilvásvárad
Hiksz Kft Bokri Juhsajt- és Juhtúró különlegességek, Bokor