Van kedvenc fád? Jelöld az Év Fája versenybe!

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2019. március 21. - 2019. április 22.

Helyszín: országos pályázat

Március 21-én, a csillagászati tavasz első napján, valamint az erdők világnapján indul a jelölés a 2019-es Év Fája versenybe, és a Föld Napjáig, április 22-ig tart. Idén is olyan fák vagy facsoportok nevezését várja a vetélkedőt szervező Ökotárs Alapítvány, amelyek fontos szerepet töltenek be a jelölő közösség, a környéken élők életében. Előnyt jelent, ha a jelöltet sokan támogatják, őshonos fajt képvisel, közterületen áll, ha életét vagy életterét veszély fenyegeti. Nem számít azonban a faegyed vagy a facsoport szépsége, mérete vagy életkora.
 
A korábbi évekhez hasonlóan az
http://evfaja.hu/ oldalon keresztül lehet beküldeni a nevezéseket április 22-ig a fa vagy facsoport történetét és képeit mellékelve. Bárki jelölhet – családok, iskolai osztályok, civil szervezetek, baráti társaságok vagy munkahelyi közösségek is. Minél többen támogatják a nevezést, annál jobb, hiszen ez bizonyítja, hogy a fa valóban különleges szerepet tölt be a közösség életében.
A nevezett fák illetve facsoportok közül az Ökotárs négytagú szakmai zsűrije választja ki azt a 12-15 döntőst, amelyekre a közönség a júliustól októberig tartó voksolás folyamán szavazhat – itt dől el, hogy melyik fa nyeri el a címet ebben az évben. Az Év Fája egy egészségügyi felmérésben részesül, és ha szüksége van rá, egy speciális ápolásra szóló utalványt is kap, amit díjátadó ünnepség keretében nyújtunk át a fát jelölőknek (várhatóan novemberben).

2011. óta a zsűri minden évben kiválasztja a Hős Fát is a döntősök közül. Erre a címre olyan fák vagy facsoportok jelölését várjuk, melyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelyek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Ezzel a kategóriával  szeretnénk – legalább jelképesen – elismerni azok áldozatos munkáját, akik kiállnak a fák, a zöldterületek megmentése érdekében. A verseny döntősei közül partnerünk, az Országos Erdészeti Egyesület egy általa választott fát különdíjban is részesít.
A hazai verseny győztese részt vesz a jövő év elején megrendezett európai vetélkedőben is, amelyen az Európai Év Fája címet nyerheti el. A korábbi években négy alkalommal nyerte magyar fa a versenyt, idén is az országszerte ismertté vált a pécsi Havi-hegyi mandulafa kapta a legtöbb szavazatot!
Az Év Fája címet egy fa csak egyszer kaphatja meg, de a versenyben a korábban már jelölt fák is részt vehetnek.
 
A jelöléseket a http://evfaja.hu/ oldalon regisztrálva, az ott található űrlap kitöltésével, kizárólag online lehet beadni.
 
Az Év Fája verseny szervezője az Ökotárs Alapítvány.
További információ: Tokodi Nóra (411-3500, tokodi@okotars.hu)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás