A rovat kizárólagos támogatója

A banán méltánytalansággal kikövezett útja az európai fogyasztókig

Dátum: 2015. november 10.

Helyszín: Brussels

Sajtótájékoztató a Make Fruit Fair, azaz Méltányos gyümölcsöt! kampány keretében, melynek a magyarországi partnere a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Helyszín: Conference room, Oxfam International Office Brussels, Rue de la Science 4, 1000 Brussels
A banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs Európában. Magyarországon az alma után a banánt választják legszívesebben a gyümölcsfogyasztók. A banán a szupermarketek sikerterméke, melyet rendkívül alacsony áron árulnak a termelés költségeihez képest. A nagy kereskedelmi láncok által alkalmazott árlenyomó praktikák és tisztességtelen forgalmazói magatartásuk (Unfair Trading Practices, UTPs) számos problémát okoz a banán Európába irányuló ellátási láncában, többek között emberi jogi és fenntarthatósági problémákat.

A brit Banana Link és a nemzetközi hátterű Fair Trade Advocacy Office (FTAO) legújabb jelentése, melynek címe “Banana value chains in Europe and the consequences of Unfair Trading Practices”, rámutat arra, hogy az európai gyümölcskereskedők milyen, sokszor unfair, módszerekkel helyezik nyomás alá a termelőket és munkásaikat az alacsony felvásárlási ár elérése érdekében. A jelentés kitér a következő fogyasztó országokba irányuló banán ellátási láncokban tapasztalható jelenségekre: Ausztria, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Málta, Olaszország, Portugália és Románia. Az Európai Bizottság az elmúlt években többször elismerte, hogy a tisztességtelen forgalmazói magatartás (UTP) létező és fontos probléma. Az idei év végén pedig minden valószínűség szerint döntés születik arról, hogy a jelenleginél szigorúbb szabályozásra van-e szükség európai szinten. A jelentést az európai Make Fruit Fair kampány keretében tartott sajtótájékoztatón teszik közzé a szerzők, Brüsszelben, 2015. november 10-én.

A sajtótájékoztatón részt vesznek a szerzők és több szakértő, akik bemutatják arra vonatkozó javaslataikat is, hogyan lehet a tisztességtelen forgalmazó magatartást megelőzni multi-milliárd eurós európai élelmiszerkereskedelemben:
• Christophe Alliot, a “Banana value chains in Europe and the consequences of Unfair Trading Practices” című jelentés szerzője.
• José Madriz, a banánkereskedelem szakértője, aki évekig menedzserként dolgozott a latin-amerikai nagy banántermelőknél, mígnem elhagyta a szektort, és a Méltányos Kereskedelemi Kistermelők Latin-Amerikai Hálózatához (CLAC) csatlakozott 2013-ban.
• Iris Munguia, a COLSIBA hálózat koordinátora (Latin-Amerikai Banán- és Mezőgazdasági Szakszervezetek Szövetsége), akit a SOLIDAR ezüst rózsa díjjal tüntettek ki a nemzetközi szolidaritási mozgalomban végzett munkájáért.
• Mbide Charles Kube, a Fako Agricultural Workers Union (FAWU) főtitkára, amely az ültetvényeken dolgozó munkásokat tömöríti Dél- Nyugat-Kamerunban. A panelbeszélgetést Sergi Corbalán, a Fair Trade Advocacy Office vezetője moderálja.

Program, november 10:
• 09:30 Sajtótájékoztató • 11:00 (TBC) A Méltányos gyümölcsöt! nemzetközi petíció aláírásainak átadása (fotózási lehetőséggel) A petíció keretében 45 000 aláírás gyűlt össze szerte Európából, amelyben a fogyasztók és az állampolgárok arra kérik az Európai Bizottságot, hogy foglakozzon a tisztességtelen forgalmazói magatartás hatásaival, amelyek súlyosan érintik a fejlődő országokban a termelőket és munkásaikat. Helyszín: Berlaymont building, Wetstraat / Rue de la Loi 200, 1000 Brussels.
• 13:00-15:00 Konferencia az Európai Parlamentben A konferencia házigazdája Olga Sehnalova cseh képviselő asszony. A konferencián bemutatják a “Banana value chains in Europe and the consequences of Unfair Trading Practices” című jelentés főbb megállapításait. A konferencián való részvételhez sajtóakkreditáció szükséges.

A sajtóakkreditációs kérelmét kérjük, küldje ide: Peter Möhringer, Tel: +32 (0) 2 543 19 23, moehringer@fairtrade-advocacy.org Magyarországi sajtókontakt: — Gulyás Emese PhD elnök TUDATOS VÁSÁRLÓK EGYESÜLETE Association of Conscious Consumers 1114 Budapest, Móricz Zs. körtér 3/A fsz. 3. Tel: (+36) 1 225 8136 Mob: (+36) 30 20 19 318 E-mail: emese@tve.hu www.tudatosvasarlo.hu www.facebook.com/tudatosvasarlokegyesulete

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás