A rovat kizárólagos támogatója

Egy öreg és egy fiatal mentett parlagi sas térhet vissza a vadonba!

Dátum: 2019. november 06.

Helyszín: Sasközpont, Jászberény-Négyszállás

Természetvédelmi együttműködés eredményeként két olyan fokozottan védett parlagi sast engedhetünk szabadon a felépülésüket követően a média jelenlétében, mely európai állományának kétharmada Magyarországon fészkel. Korábban mindkét madarat legyengülve, röpképtelen állapotban találták.

A fiatal sas a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz (BFNPI) érkezett, lakossági bejelentés alapján került kézre Somogyvámos közelében. A madáron sérülésnek nem volt nyoma, de egyértelműen mérgezéses tüneteket mutatott, így azonnal a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) állatorvosához került. Szerencsére jól reagált a kezelésre, teljesen felépült, jelenleg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) tulajdonában álló Jászberényi Sasközpontban várja, hogy újra szabad legyen.

Az idősebb madarat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által koordinált parlagisas-védelmi projekt, a PannonEagle LIFE egyik partnerszervezete, a Szerb Madártani Egyesület (BPSSS) munkatársa találta meg Orosháza közelében. Az állatot röpképtelen állapotban, legyengülve találták, ezért azonnal a Szegedi Vadasparkba vitték, ahol a megfelelő állatorvosi ellátásnak és gondozásnak köszönhetően hamar felépült és a Sasközpontba került. Mindkét felgyógyult madarat innen engedjük szabadon.

A sasokat még az esemény előtt műholdas jeladóval látják el a szakemberek annak érdekében, hogy a természetbe történő visszailleszkedésük is nyomon követhető legyen. Viselkedésük megismerése reményeink szerint visszaigazolja az állatorvosi kezelések és a visszavadítási gyakorlat eredményességét, illetve lehetőséget teremt az olyan nem természetes pusztulási okok megismerésére és kivizsgálására, mint az illegális mérgezés vagy az áramütés.

2019. november 6. (szerda) 11.00

Sasközpont, Jászberény-Négyszállás

(Jászberény és Jászárokszállás közötti út mellett, térkép >>)

További információ:

Juhász Tibor – HNPI Sasközpont vezető   30/994 2643

Hanga Zoltán – FÁNK szóvivő  20/295-7037
info@zoobodapest.com

Árvay Márton – MME PannonEagle LIFE projekt koordinátor  30/663-4627
arvay.marton@mme.hu

Veprik Róbert – Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft.  62/542-530
info@zoo.szeged.hu

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás