A rovat kizárólagos támogatója

Greenpeace-jelentés bemutató: A méhpusztulás okai és az ellenük tehető lépések

Dátum: 2013. április 09.

Helyszín: Budapest, Paulay Ede utca 55

A Greenpeace nemzetközi tudományos jelentést állított össze a méhpusztulás mértékéről és okairól. A jelentés tanulsága szerint a méhpusztulás egyik legfontosabb és legkönnyebben megváltoztatható oka a veszélyes mezőgazdasági vegyszerek, például a neonikotinoidok használata.

Az Európai Unió most tervezi három neonikotinoid betiltását, amit a magyar kormány jelenleg ellenez.  A tanulmányt az egyik szerző, Simon Gergely vegyianyag-szakértő mutatja be április 9-én kedden 11 órakor, a Loffice zöld irodaházban, Paulay Ede utca 55-ös szám alatt.

A Méhpusztulás – az európai beporzó rovarokra és mezőgazdaságra fenyegető veszélyek című tanulmány szerint a méhpusztulás az élősködők és fertőzések terjedése, a nagyüzemi mezőgazdaság és a klímaváltozás következményeire vezethetőek vissza. A tét hatalmas, hiszen a beporzóknak köszönhetünk minden harmadik falat ételt, a mezőgazdaságban végzett „munkájuk” gazdasági értéke pedig uniós szinten a legújabb kutatások szerint évente 22 milliárd euróra becsülhető.

A tudományos jelentés kiadásával a Greenpeace elindította az európai szintű kampányát a méhek és az általuk beporzott növényekre épülő mezőgazdaság megmentéséért.

Nyilatkozó:
Simon Gergely, Greenpeace vegyianyag-szakértő, +36 20 252 9212, gergely.simon@greenpeace.hu Más kérdésekben:
Vay Márton – Greenpeace Magyarország, médiás: +36 20/52-53-500 marton.vay@greenpeace.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás