A rovat kizárólagos támogatója

Se veled, se nélküled – beszélgetések az agrár-környezetgazdálkodási aktualitásokról

Dátum: 2016. június 21.

Helyszín: Budapest, Andrássy út 98.

Se veled, se nélküled – az agrár-környezetgazdálkodási kifizetések értékelése természetvédelmi és társadalmi szempontból. Rövid tájékoztató előadások a Közös Agrárpolitika egyik legjelentősebb eszközének hasznáról és káráról – szabad szemmel.

2016. június 21. (kedd) 10.00-12.30
MagNet Közösségi Ház, Juhar terem (1062 Budapest, Andrássy út 98)

Hazánk EU-csatlakozása óta az agrár-környezetgazdálkodási kifizetések (AKG) jelentik a természetvédelem és a természetkímélő mezőgazdálkodás legjelentősebb finanszírozási hátterét. Az AKG volumenét és területi lefedettségét tekintve is felülmúlja a célzott faj- és élőhelyvédelmi programok (LIFE, KEHOP) támogatásait.

Az idei évvel az AKG kifizetések negyedik, 2016-2020 közötti ciklusa indult el Magyarországon, a pályázaton nyertes gazdálkodókat néhány hete értesítették. A természetvédelemmel foglalkozó állami és társadalmi szervezetek a kezdetek óta nagy reményeket fűztek az agrár-környezetgazdálkodási kifizetésekhez azok természeti környezetre, és gazdálkodói szemléletre gyakorolt hatásait illetően. Többek között ezektől a kifizetésektől várjuk, hogy a madárállományok Európa-szerte és hazánkban is egyre erősödő csökkenése lassuljon, megálljon és a folyamat végre kedvező irányba forduljon[1]. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által végzett, illetve támogatott vizsgálatok bepillantást engednek az agrár-környezetgazdálkodási intézkedések valós hatásaiba, mind a természeti sokféleség, mind a gazdák környezettudatossága vonatkozásában. Az eredmények alapján nagy biztonsággal kijelenthető, hogy csak a célzott, magas szintű előírásokkal (pl. Magas Természeti Értékű Területek célprogramjai) lehet igazán kedvező természeti hatásokat elérni. Az általánosabb, egyszerűbb előírásokat tartalmazó programok esetében ez a hatás nem mérhető, sőt, sok esetben ellentétes eredményekre lehet következtetni: az AKG kifizetésekből származó többlet bevétel az intenzívebb, több növényvédőszer és műtrágya kijuttatásával, jelentősebb gépi munkával járó gazdálkodást támogatja.

A vizsgálatok alapján az AKG környezettudatosságra gyakorolt hatása szintén jelentősen elmarad a várttól. Az MME által támogatott kutatás kimutatta, hogy a gazdálkodók túlnyomó része kizárólag a pénzbeli ellentételezésért hajlandó a természetkímélő gazdálkodási módszerek, eszközök alkalmazására, a forrás nélkül a folyamat megáll. A rendezvényen a támogatási forma várt és nem várt hatásait elemezzük szakértői körben, melynek különös aktualitását az adja, hogy az eddigi ismeretek szerint a természetvédelmi célú AKG kifizetések kerete jelentősen csökken a jövőben.

Rendezvényeinkre a média képviselőit is szeretettel várjuk!

További információ: Tóth Péter – MME programvezető 30/869-0870 toth.peter@mme.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás