A rovat kizárólagos támogatója

Az állatfaj-visszatelepítési programok finanszírozása

hirdetés

Szerző: Óhegyi Erzsébet

Év: 2013

Város: Gödöllő

Egyetem/főiskola: Szent István Egyetem

Tanszék: Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Környezetgazdaságtani tanszék, Természetvédelmi mérnök MSc szak

Oldalszám: 83

Szakdolgozat letöltése

Az ember egyre nagyobb nyomást gyakorol a természetre. Az élőhelyek eltűnése az egyik legsürgetőbb probléma, mert ez a fajok kihalását vonja maga után. A kihalással fenyegetett és veszélyeztetett állatok esetében a visszatelepítés egyre inkább meghatározó természetvédelmi intézkedés. A visszatelepítési programok költségeit nem mindig tudják megbecsülni, vagy egyszerűen csak kevésbé szívesen teszik közzé azt. Több, visszatelepítésekre vonatkozó felmérés is a költségekről való adatközlés hiányosságairól panaszkodik. Ezért láttam fontosnak erre vonatkozó új adatok begyűjtését, annak kiderítését, mely komponensek járnak a legnagyobb kiadással a visszatelepítési programok során. Mindezt egy nemzetközi szinten szétküldött kérdőív segítségével valósítottam meg. Emellett egy visszatelepítésekről szóló irodalmi adatbázis bővítést is végeztem.
A vizsgálataimhoz használt kérdőívet 10 programvezető válaszolta meg a világ különböző pontjairól. A kapott válaszok alátámasztották, hogy a legtöbb visszatelepítési program az emlősökre irányul.
A visszatelepítési programokra fordított összeg igen tág határok között mozoghat; az általam vizsgált programok éves költsége 7,4 millió forinttól egészen 100 millió forintig terjedt. Egy állategyed elengedése átlagosan 1,6 millió forintba került.
Egy visszatelepítési program során a legnagyobb arányú kiadással járó részfeladatokat – a vizsgált programok összesítése alapján – a személyzet, a monitorozás és a fajhoz kapcsolódó kutatások teszik ki.
A kérdőív alapján történt vizsgálat egyezett az irodalmi vizsgálattal, miszerint a legnagyobb arányban az állami szektor finanszírozza a visszatelepítési programokat (61, ill. 50%-ban). Ezután mindkét vizsgálat szerint az NGO-k (nem-kormányzati szervezetek) (21, ill. 36%), majd a magánszektor (18, ill. 15%) következnek.
A teljes siker elérése azonban nem feltétlen a finanszírozás nagyságától, mint inkább a megfelelő biológiai ismeretektől függ.
Dolgozatom segítséget nyújthat az elkövetkezendő visszatelepítési programok vezetőinek a költségek felbecsléséhez, valamint tájékoztatást adhat a program során felmerülő legnagyobb arányú kiadásokról néhány visszatelepítési program bemutatásával.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás