Újra leopárdok a Kaukázusban

2016. július 17.

Hírek

Három, fogságban felnőtt perzsa leopárdot engedtek szabadon a Kaukázus északi, Oroszországhoz tartozó részén, hogy újra meghonosítsák a térségben a ragadozót, amely teljesen eltűnt az elmúlt évtizedekben a vadászat miatt.

Az állatfaj-visszatelepítési programok finanszírozása

Szakdolgozatok

Az ember egyre nagyobb nyomást gyakorol a természetre. Az élőhelyek eltűnése az egyik legsürgetőbb probléma, mert ez a fajok kihalását vonja maga után. A kihalással fenyegetett és veszélyeztetett állatok esetében a visszatelepítés egyre inkább meghatározó természetvédelmi intézkedés. A visszatelepítési programok költségeit nem mindig tudják megbecsülni, vagy egyszerűen csak kevésbé szívesen teszik közzé azt. Több, visszatelepítésekre… Tovább »

Emberi segítséggel: visszatérő eltűnt állatok

2014. július 20.

Hírek

A világ legtöbb táján sorra indulnak visszatelepítési programok – ezek egy adott területről kipusztult állatok és növények újrahonosítását célozzák meg. A programok nagyjából egynegyede nevezhető egyértelműen sikeresnek, másik egynegyede pedig sikertelennek. Egyes esetekben igen nagy összegeket költenek a programokra. Magyarországon 1970 óta 24 állatfajt próbáltak visszatelepíteni – változó sikerrel. Két friss példa a hód és… Tovább »

Egyre több bölénygulya legelészik szabadon

2014. január 14.

Hírek

Tavaly Csehországban, idén várhatóan Lengyelországban engednek szabadon bölényeket. Bár bíztatóak a természetvédők eredményei, ahhoz hogy biztos lábon álljon a világ bölénypopulációja a mostani 4500 helyett, 10 ezer bölényre lenne szükség.

Erdei Zsolt engedi útjára a gyógyult kerecsensólymot

2013. június 28.

Helyszín: Csákvár - Fornapuszta

Sajtótájékoztatók

2013 májusában egy legyengült kerecsensólymot találtak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, a Tisza-tó közelében. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársainak segítségével, a sólyom a Fővárosi Állat- és Növénykertbe került kivizsgálásra.

100 év után ismét szirti sas született Csehországban

2013. június 10.

Hírek

Pár napja a libava-i katonai gyakorlóterület fái között, az ország északi részén világra jött egy szirti sas fióka egy Szlovákiából származó madárpár utódaként. Csehországban 100 éve nem született szirti sas, most megtört a jég.

A magyarországi állatfaj-visszatelepítések elemzése az IUCN útmutató alapján

Szakdolgozatok

Dolgozatom célja a hazánkban történt állatfaj-visszatelepítéseket vizsgálata. Először a rendelkezésre álló szakirodalom alapján valamilyen telepítési program részét képező fajokat rendszereztem, és leírtam, hogy mely esetekben történt visszatelepítés. Majd a visszatelepítési programokat hasonlítottam össze aszerint, hogy a projekt megvalósítása során mennyire érvényesültek az IUCN visszatelepítési útmutatójában leírt szempontok, és, hogy az útmutató pontjainak követése mennyiben növelte… Tovább »

Szovjet katonák helyén bölények

2012. április 11.

Hírek

Európai bölények (Bison bonasus) kis csordáját engedték szabadon a hétvégén egy volt szovjet katonai gyakorlótéren működő természetvédelmi övezetben Észak-Csehországban.

Sikertörténet a Seychelle-szigeteken

2012. január 6.

Hírek

A hatvanas években a Seychelle-szigeteki poszáta volt a világ egyik legveszélyeztetettebb madara, mivel a fajból mindössze 26 madár maradt fenn. Most a megerősödött állomány egy részét más szigetre költöztették.