A rovat kizárólagos támogatója

2005. július 4-én, élete 79. évében elhunyt Síklaky István.

1979 és 1981 között kapott erőre az Interdiszciplináris Tudományos Vitakör (ITDK), amely egy alternatív társadalmi-gazdasági rendszer kidolgozását és megvalósítását tűzte ki célul, és ennek előkészítésére, megvitatására rendszeresen „Teaházat” szervezett – az akkori hatalomnak nem kis fejfájást okozva. Ugyanebben az időszakban, 1981-ben a budapesti közgazdaság-tudományi egyetemen vállalkozáskoncepciójáról tartott hatalmas érdeklődéssel kísért nyilvános vitákat Liska Tibor. Ezeken a rendezvényeken ismertem meg Síklaky Istvánt. Ő volt ugyanis az ITDK szakmai megalapozásának egyik fő motorja. Szintén ő volt Liska fő segítője a forradalmian új elmélet kidolgozásában és főleg a gyakorlati kivitelezését célzó kísérletek előkészítésében.
Síklaky István Síklaky István1981-ben a Magyar Eszperantó Szövetség Közgazdász Csoportja nemzetközi konferenciát szervezett Budapesten, amelynek egyik fő előadója Síklaky István volt. A konferencia előadásait könyv alakban is megjelentettük eszperantó nyelven, így sikerült Liskának és Síklakynak a hivatalos álláspontot megkérdőjelező gondolatait az akkori szocialista országok egyes köreiben is megismertetni. A szoros együttmuködés nyomán életre szóló barátság alakult ki köztünk. 1985-ben jelent meg Belső vállalkozás című könyve, amely összegezte Liska vállalkozáselméletét és annak addigi gyakorlati eredményeit, és amely jelentősen elősegítette a hivatalostól eltérő közgazdasági gondolkodás térhódítását.

A rendszerváltás után is fáradhatatlanul szervezett és publikált. 1994-ben az Ajánlás a túléléshez – Egy ökoszociális piacgazdaság felé, 2000-ben A fennmaradás társadalmi programja – A pénzuralmi rendszer alternatívája, 2003-ban a Létbiztonság és harmónia című könyve jelent meg számos egyéb írása mellett. 77 évesen fordította le a német közgazdásznak, Silvio Gesellnek A természetes gazdasági rend szabad föld és szabad pénz révén című könyvét, amelyet tavaly adott ki a Kétezeregy Kiadó. Művei megírásakor csakúgy, mint egyéb tevékenységei során egyik fő céljának a környezetvédelem elősegítését tekintette. Síklaky Istvánnak köszönhető a hazai környezetvédő mozgalom egyik legfontosabb kezdeményezése.

Az ő zseniális ötlete volt a „becsületszerződés”, vagyis hogy az országgyűlési és önkormányzati képviselőjelöltek a választások előtt tegyenek számonkérhető, írásbeli kötelezettségvállalásokat későbbi tevékenységükkel kapcsolatban. Vele együtt szerveztük meg a Környezet- és Természetvédő Szervezetek 1997. évi Országos Találkozóján (OT) azt a szekciót, amely megvitatta ezt a témát, és amelynek alapján az OT az elképzelést támogató állásfoglalást fogadott el. A 2002. évi országgyűlési választások során a miniszterelnök-jelölteket, majd az önkormányzati választásoknál a budapesti főpolgármester-jelölteket kértük fel a kötelezettségvállalások aláírására (amint ismeretes, végül Medgyessy Péter, illetve Gy. Németh Erzsébet és Schmitt Pál írta alá). A következő választásoknál hasonlóképpen fogunk eljárni, ezzel is folytatva a munkát, amit Síklaky István elkezdett.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás