Hirdetés
Forrás: iucn.org

A nyári szabadságok közeledtével egyre több ember kezdi szervezni nyaralását. Az IUCN azoknak az utazóknak próbál segíteni, akik a világ legcsodásabb természeti értékeit keresik fel és elhivatottan környezetbarátok.

Szerencsére egyre több ember él a Földön, akinek fontos a természet védelme, elsősorban számukra készült a lista.
Talán a legfontosabb pont, hogy próbáljunk természetbarát szállást keresni, úgynevezett ökohoteleket, ahol a helyiek által készített ételeket esszük, miközben gondosan megszervezett programokban is a helyiek vezetnek minket – így mi is többet tudunk meg egy-egy nép kultúrájáról és az ország élővilágáról, miközben őket is jövedelemhez juttatjuk. Másik fontos szabály, hogy nem vásárolunk olyan ajándékot, amely esetleg veszélyeztetett állat csontjából, tollából, tojásából készült. Sőt arra is nagyon kell figyelni, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek távolról sem tartalmaznak védett növényeket, állatokat.

A most közölt ökotippeket az IUCN nemrégiben egy könyvben is közreadta, amely a fenntartható turizmusról és a természetben fellelhető, Világörökségként védett területek kapcsolatáról szól. Ezeknek a helyeknek a védelme ugyanis mindannyiunk érdeke, hiszen a turizmus szervezetlensége, átgondolatlansága komoly, akár vissza nem fordítható károkat is okozhat. Persze a turizmus segítséget is nyújthat abban, hogy egyre többen adományozzanak a világörökségek fenntartására, lehetőséget adhat arra, hogy a helyi lakosság is megbecsülje és óvja különleges környezetét, sőt arra is lehetőség nyílik, hogy a helyieket arra bátorítsák, hogy a természeti értékekre káros tevékenységeknek találjanak távolabb helyeket.

Tippek ökoturistáknak

1. Elsősorban olyan helyeket látogasson meg, amelyeknek természeti értékük van, mint például a védett területek, a világörökség részei. Próbáljon úgy eljutni ezekre a helyekre, hogy látogatása és a választott szabadidő tevékenységek csatlakozzanak a helyi természetvédelmi programokhoz. Segítséget adhat a www.protectedplanet.net weboldal.
Arra is egyre több helyen van lehetőség, hogy igazi aktív nyaralásban vegyen részt és akár a természet megőrzésében is segíthet a helyi szervezeteknek. Legyen önkéntes és vállaljon munkát. Segítséget adhat a http://www.earthwatch.org/expedition/ weboldal.

2. Utazzon kevés csomaggal, ezzel kevesebb szemetet „termel” szabadsága során.

3. Mielőtt elutazik, tudjon meg minél többet a célországról, a természetes élőhelyekről, a helyiekről, és a környezetről. Például ha a térségben uralkodó a szárazság, akkor az erdőtüzek óriási veszélyt jelentenek…. Mindezek segítenek abban, hogy még élvezetesebben tudja eltölteni a szabadságát.

4. Jó hírű helyi utazásszervezőket vegyen igénybe, a legjobb, ha olyanokat kér meg, akik maguk is részt vesznek a természeti értékek megőrzésében.

5. Természetbarát szállást keressen, kérdezze meg a hoteleket a választáskor, hogy valóban ökoszállások-e. Kérdezze őket az energiahasznosításról és a víz újrahasznosításról is, illetve arról, hogy részt vesznek-e valamilyen módon a természet megőrzésében.

6. Ha van rá lehetőség, akkor próbálja meg a nyaralóhelyet vonattal vagy helyi busszal megközelíteni – így nemcsak többet lát majd az országból, de a káros szénkibocsátása is kisebb lesz. Ebben ugyancsak segítséget nyújthat a http://www.cdmgoldstandard.org/GS-Portfolio-Pledgers.287.0.html weboldal.

7. Amikor szabadságon van, válassza meg gondosan, hogy mit eszik. Elsősorban helyben termő élelmiszerekből készült ételeket válasszon és figyeljen arra is, nehogy veszélyeztetett állat vagy növény kerüljön az asztalára – kérdezze a helyi természetvédőket erről, és ha úgy érzi, kérjen listát is a védett állatokról, növényekről.

8. Számos vadon élő növény és állat van nagy veszélyben – úgy is segíthet ezeknek az élőlényeknek a megőrzésében, hogy nem vásárol olyan ajándékokat, amelyek belőlük készülnek. Például kerülje a vörös korall ékszereket, vagy amelyek teknős páncélból készülnek. Több információért keresse a http://www.worldwildlife.org/what/globalmarkets/wildlifetrade/buyersbeware-holidayguide.html weboldalt.
Vigyázzon ha növénymagokat vagy palántákat akar hazavinni – figyeljen oda, hogy nehogy invazív fajok legyenek.

9. Az élővilág megfigyelése páratlan, csodálatos élmény, de figyeljen, hogy ne zavarja meg a természet nyugalmát, saját és az élőlények biztonsága érdekében.

10. Teremtsen az új helyeken barátságokat és lépjen be a helyi természetvédelmi szervezetekbe.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás