Állatfaj-visszatelepítési programok áttekintése nemzetközi és hazai perspektívából

2023. december 26.

Hírek

A Természetvédelmi Közlemények friss 29. számában jelent meg 4 hazai kutató tanulmánya. Igyekeztek minél teljesebben összegyűjteni az állatfaj-visszatelepítési programok nemzetközi szakirodalmát; a magyar programokat közelebbről is megvizsgálva. Adatbázisukba 8508 db. 1891 – 2015 közötti anyag bibliográfiai adatait gyűjtötték össze.

Az underground ökoszisztéma mérnök

2023. június 18.

Hírek

A vakond jelentősen átalakítja a környezetét, így ökoszisztéma mérnöknek nevezik a biológusok. Mit derített ki a tudomány erről az állatról az elmúlt 70 évben?

Darvas Béla: Vérzivatar

2023. június 3.

Hírek

Mi állítható a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatbázisában található tudásunkból, ami közel 150 ezer (1,7 százalék) fajt foglal össze a közel 9 millió többsejtűből? Lehet-e hihetően 2 %-ból a teljességre vonatkozó kijelentéseket tenni? A PC gyorsan szolgáltat ostobaságokat, ha az általunk bevitt adatok irányultságáról kérdezzük.

Alig 2 grammot nyom a világ legkisebb denevére

2023. február 13.

Hírek

Nagyjából 1200 denevérfaj él a világon, de a legkisebbet csupán Thaiföld és Mianmar (korábban Burma) néhány barlangjában találhatjuk meg. A dongódenevér (Craseonycteris thonglongyai) a dongódenevérek családjának egyetlen ismert tagja.

2022-ben rekordra nőtt a veszélyeztetett állat- és növényfajok listája

2022. december 30.

Hírek

Már több mint 42 ezer állat- és növényfaj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajokról vezetett vörös listáján. A WWF idei jelentése pedig a fajok drámai visszaesését mutatja: 80 éven belül kihalhatnak a császárpingvinek, és további egymillió állat és növény tűnhet el a Föld színéről.

A víziló is bekerülhet a legveszélyeztetettebb állatfajok közé

2022. augusztus 4.

Hírek

A vízilovak hónapokon belül a világ legveszélyeztetettebb állatfajai közé tartozhatnak majd, miután populációjuk erősen zsugorodik a klímaváltozás, az orvvadászat és az ezzel szorosan összefüggő kereskedelem miatt. A fél életüket vízben töltő emlősök leginkább Afrika szubszaharai övezetében élnek, állományuk kb. 115-130 ezer között lehet.

A hajnani gibbonok sikersztorija

2021. szeptember 8.

Hírek

A kihalás széléről hozták vissza a világ legveszélyeztetettebb gibbonfaját. A populáció mérete az 1980-as években regisztrált 7-9 egyedről 35 egyedre növekedett.

A komodói varánuszt is eltüntetheti a klímaváltozás

2021. szeptember 5.

Hírek

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listájának legújabb frissítése szerint a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés, illetve az emberi tevékenység miatt egyébként is szűkülő élettér miatt a kihalás szélére sodródott a legnagyobb ismert gyíkféle, a néhány indonéziai szigeten őshonos komodói varánusz.