A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: greenpeace

Az észak-svéd Haparanda nevű településen a Greenpeace 12 aktivistája elfoglalta és lezárta a német BASF cég raktárát, ahonnan az Amflora nevű génmódosított burgonyát tervezték vetésre elszállítani.

A Greenpeace szerint az Amflora engedélyezése során megszegték az európai jogszabályokat, mivel nem vették figyelembe, hogy a burgonya fokozhatja az emberi szervezet antibiotikumokkal szembeni ellenállóképességét. A Greenpeace a BASF-től a vetés leállítását, az Európai Bizottságtól pedig a burgonya engedélyének visszavonását követeli

Az Amflora annak ellenére kapott termesztési engedélyt az EU-ban, hogy az egészségre és környezetre gyakorolt hatásairól nem voltak megfelelő független vizsgálatok: az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal csak az érdekelt cég adataiból vonta le következtetéseit – mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse.

Az Amflora termesztését, takarmányként és élelmiszerként való használatát 2010-ben engedélyezte az EU, az utóbbit 0,9% alatti mennyiségben. Az első vetési szezonban a BASF már veszélyhelyzetet teremtett, mikor néhány hónappal a vetés után kiderült, hogy az elvetett Amflora összekeveredett a cég másik, de termesztési engedély nélküli, Amadea nevű génmódosított burgonyájával. Annak ellenére, hogy az Amflorát főleg ipari célra tervezték, a BASF azzal, hogy 0,9% tartalomig élelmiszerként is engedélyeztette az Amflorát, már korábban beismerte, hogy nem tudja garantálni annak teljes különválasztását az élelmiszercélú burgonyától. Az Európai Bizottság is elismerte, hogy a hagyományos és GM-burgonya elválasztása nem valósítható meg, és az Amflora be fog kerülni az élelmiszerláncba.

A Greenpeace korábban figyelmeztetett az Amflora lehetséges egészségügyi kockázatára és arra, hogy engedélyezése az európai jogszabályokba ütközik, miután a burgonya antibiotikumoknak ellenálló jelzőgént tartalmaz.3 Ezeket a géneket a 2001/18-as uniós direktíva alapján már ki kellett volna vonni, mert megemelheti az emberi szervezet antibiotikumokkal szembeni ellenállóképességét. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) szerint az a két antibiotikum, melyeknek az Amflora ellenáll, az emberi gyógyítás számára kritikus fontosságú antibiotikumok kategóriájába tartoznak.

Greenpeace stop az amfloránakGreenpeace stop az amflorának

További kockázati tényező, hogy az Amfloráról nem készült környezeti kockázati vizsgálat, az emberek, állatok és növények anyagcseréjére gyakorolt hatásokat sem vizsgálták. Ezért a Greenpeace, a Justice and Environment és más civil szervezetek az Európai Bírósághoz fordultak az Amflora engedélyezése miatt. De rajtuk kívül Magyarország vezetésével uniós tagállamok is perlik a Bizottságot a kockázatos burgonyának adott zöld út miatt. Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse elmondta: „Teljesen felesleges magas keményítőtartalom miatt génmódosított burgonyát termeszteni, hiszen több olyan sikeres és természetes fajta van már a piacon, mint például a Henriette vagy az Eliane fajták.”

„A Barroso vezette 27 tagú Bizottság a fogyasztók és gazdák tiltakozása ellenére évek óta próbálja 500 millió európaira ráerőltetni a génmódosított növényeket és élelmiszereket. Ezek uniós engedélyezési eljárása alapvetően rossz. Nem a biztonságot, a kockázatok kiszűrését, hanem azon óriás biotechnológiai cégek érdekeit szolgálja, akik gyorsan haladnak a globális élelmiszerlánc teljes kontrollja felé5. A GMO-mentes mezőgazdaság fontosságát már alkotmányában is kiemelő, jelenleg az EU elnökségét adó Magyarországnak ezt a folyamatot kell megállítania.
Születőben van a társadalmi egyeztetésen eddig igen széles támogatottságot kapó magyar vidékstratégia, mely egy évtizedre vésné kőbe, hogy GMO-mentességünk megtartása az ország egyik legfőbb érdeke! Ha ehhez perelni kell, vagy le kell zárni a GM-vetőmag raktárakat, mobilizálni az ország nemzetközi kapcsolatrendszerét, akkor ne habozzunk!” – mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace GMO-kampányosa.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás