Hirdetés
greenfo/mti

Több mint 440 veszélyeztetett szaiga tetemét találták meg Kazahsztán nyugati részén. A tatárantilopok feltételezhetően ugyannak a járványnak estek áldozatul, amelyben tavaly 12 ezer állat hullott el – közölték a hatóságok.

A hosszú szarvú, a disznóéhoz hasonló rugalmas orrú állatok eredetileg a Mongóliától Európáig húzódó nagy kiterjedésű területen éltek. Jelenleg azonban a Természetvédelmi Világalap (WWF) a súlyosan veszélyeztetett fajok között tartja őket számon, a populációt 50 ezer állatra becsüli.

A múlt héten talált elhullott 441 állat között 364 suta és 77 borjú volt. A tetemeken mérgezésre utaló tünetek voltak láthatók – jelentette az Interfax hírügynökség katasztrófavédelmi illetékesekre hivatkozva.

Az állatok pusztulását feltehetően a pasztörellózis (nyúlvész) nevű fertőző betegség okozta – közölte egy névtelenséget kérő illetékes. A Pasteurella baktérium okozta, gyakran halálos kimenetelű kór a tüdőt és beleket támadja meg, és antibiotikumos kezelés igényel.
A kazah hatóságok mintát vesznek az elhullott állatokból, hogy meghatározzák, mi okozta a legutóbbi járványt – írta az Interfax.
kb. 50.000 szajga élhet mégkb. 50.000 szajga élhet még

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás