A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az éghajlat, az ökológiai rendszerek korábban sokáig állandóak voltak, de az emberiség hatása olyan nagy, hogy képes megváltoztatni a környezetét. A bolygó eltartó képességének határát azonban már elérték.

Pásztor János ENSZ-tisztviselő szerint fenntarthatatlan a világ fejlődésének jelenlegi iránya, bebizonyosodott, hogy változtatásra van szükség. A szakértő, aki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár fenntartható fejlődéssel foglalkozó magas szintű tanácsadó csoportját vezeti, a Magyar Külügyi Intézetben tartott előadásában azt mondta, "a fenntartható fejlődés nem végállomás, hanem útvonal", amely tele van választásokkal. Ez egy lehetőség a Föld sorsát kedvezően befolyásoló változtatásokra – hangsúlyozta.

A fenntartható fejlődés nem egyenlő a környezetvédelemmel, szociális védőrendszer kialakításával vagy a gazdasági fejlődéssel, hanem mindhármat magában foglalja, és mindhárom nélkülözhetetlen. Pásztor János szerint e három terület összefüggésében kell vizsgálni a fenntartható fejlődést. Nem lehet például a "normál gazdaság" mellett egy zöld gazdaságot kialakítani, hanem a normált kell átépíteni – fűzte hozzá.
A környezetvédelemmel kapcsolatban azt mondta, az éghajlat, az ökológiai rendszerek korábban sokáig állandóak voltak, de az emberiség hatása olyan nagy, hogy képes megváltoztatni a környezetét. A bolygó eltartó képességének határát azonban már elérték.
A szociális összefüggésekről szólva úgy fogalmazott, bár a szegénységet mára a világ több országában – például Kínában és Brazíliában – jelentősen visszaszorították, a helyzet még így is rossz, és nagy a különbség a gazdagok és a szegények között. A szegénység nemcsak a harmadik világban jelent problémát, az Egyesült Államokban például minden hatodik gyerek éhezik – jegyezte meg.

A gazdasággal kapcsolatban úgy vélekedett, ha tapasztalható is növekedés, az gyakran munkahelyteremtés nélkül valósul meg, egyre jelentősebb ugyanis a pénzügyi tranzakciók szerepe a növekedésben. A jelenlegi gazdasági rendszer nem működik jól, hiszen csaknem összeomlott 2008-ban, és azóta csak "foltozták", alapvető változásokat nem hajtottak végre – mutatott rá. 

Ban Ki Mun régóta hangoztatja, hogy a klímaváltozás a világ egyik legnagyobb problémája. Ezért hozta létre a fenntartható fejlődéssel foglalkozó csoportot azzal a feladattal, hogy megvalósítható jövőképet dolgozzon ki és "valóban új javaslatokat" tegyen. A csoport másfél évnyi munka után január végére készítette el 100 oldalas jelentését, ez 56 javaslatot tartalmaz, amelyek kivitelezhetők a jelenlegi politikai és gazdasági rendszereken belül. Mint mondta, szem előtt tartották a szegénység visszaszorítását, a fenntartható fogyasztást és termelést, továbbá azt, hogy a gazdasági fejlődés eredményeit mindenki élvezhesse. Ezen célok megvalósításakor figyelembe kell venni a bolygó határait.

Az ENSZ elküldi a jelentést az országok és a nemzetközi szervezetek vezetőinek, azt kérve, hogy véleményezzék, és álláspontjukat még a nyári Rió+20 csúcstalálkozó előtt küldjék vissza. Idén nyáron – húsz évvel az első után – ismét megrendezik Rio de Janeiróban az ENSZ Környezet és Fejlődés Világkonferenciáját. A konferencián – amelyet Rió +20 elnevezéssel szerveznek – a résztvevők áttekintik az elmúlt két évtized fenntartható fejlődéssel kapcsolatos történéseit. A legfontosabb téma várhatóan a zöld gazdaság szerepe lesz a fenntartható fejlődésben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás