Hirdetés
greenfo/MTI

Az óceánoknak a szennyeződéstől, a túlhalászattól és a vízszintemelkedéstől való védelmére irányuló új kezdeményezést ismertetett tegnep Dél-Koreában Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

Az Oceans Compact elnevezésű ENSZ-kezdeményezés célja a "bizonytalan állapotú" óceánok megóvására irányuló erőfeszítések összehangolása – mondta a világszervezet főtitkára a ENSZ tengerjogi egyezménye aláírásának 30. évfordulója alkalmából Jeszouban szervezett konferencián. A kezdeményezésbe civil szervezeteket, vállalkozásokat, tudományos akadémiákat is be kívánnak vonni az óceánok megóvása, illetve helyreállítása érdekében.

"Ha teljesen kihasználjuk az óceánokat, számos veszéllyel is számolnunk kell. Új helyzetet kell teremtenünk az óceánok fenntarthatóságában" – hangsúlyozta a konferencián az ENSZ-főtitkár. "Óceánjaink melegszenek és terjeszkednek" – mondta. "Visszavonhatatlan változásokat kockáztatunk, amelyeket alig ismerünk, például az időjárást befolyásoló nagy áramlatok esetében. Az óceánok savasodása tönkreteszi a tengeri élet alapjait, az óceánok vízszintjének emelkedése pedig azzal fenyeget, hogy átrajzolja a világ térképét a Föld több százmillió, leginkább hátrányos helyzetben lévő lakója kárára."

Politikai vezetőkből, tudósokból, oceanográfusokból, a magánszektor és a civil társadalom képviselőiből, valamint az érintett ENSZ-szervezetek vezetőiből magas szintű bizottságot hoznak létre, amely akciótervet dolgoz majd ki az óceánok védelme érdekében. 2025-ig valamennyi országnak meg kell határoznia a szennyezés csökkentésére vonatkozó célkitűzéseit, és intézkednie kell a parti, valamint a tengeri övezetek legalább 10 százalékának a védelméről.

A kezdeményezés keretében fellépnek az illegális halászat ellen, a készletek helyreállításáért és a betolakodó fajok kipusztításáért is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás