A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Fémtörvény, hulladéktörvény, és állati eredetű melléktermékek szabályozásának együttes értelmezése szakértő előadókkal címmel rendez egész napos intenzív, konzultációval egybekötött konferenciát a DANDELION Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft. A rendezvényre felkért előadók hiteles, jogszabályalkotásban jártas, gyakorlati ismeretekkel rendelkező szakértők.

Kellő gondossággal kell eljárnia azoknak a cégeknek, akiknek a tevékenysége során hulladék keletkezik, ugyanis egyes hulladéktípusok esetében (mint például a fémhulladékok és az állati eredetű hulladékok, melléktermékek) a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény és annak végrehajtásain felül – vagy attól függetlenül – a speciális hulladékokra vonatkozó jogszabályokat is figyelembe kell venni.
Az egyes hulladékáramok, anyagfajták esetében az engedélyező és ellenőrző hatóság is különböző. A hulladékok esetében az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség és a regionális Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségek járnak el.

Az állati eredetű melléktermékek esetében szintén a Vidékfejlesztési Minisztérium illetékességi területéhez tartozóan a jogalkotói és értelmezői tevékenységeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-bizonsági Hivatal (NÉBIH) míg az ellenőrző és engedélyező feladatok a megyei Kormányhivatalokhoz tartozó Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságok végzik. A fémkereskedelem felügyelete és engedélyezése a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) alá tartozik.

A fémkereskedelemről szóló 2013. évi CXL. törvény és a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról szóló 45/2012. (V. 8.) VM rendelet a fent hivatkozott hulladékról szóló törvénytől eltérő vagy éppen más fogalmakat használ, amely a gazdálkodó szervezetek számára több esetben értelmezésbeli nehézségeket jelent. Míg a hulladékról szóló törvény és végrehajtási rendeletei EWC kódokat (újabban hulladék azonosító kódokat) használ, az állati melléktermékeket 3 kategóriába sorolják az általuk jelentett köz-, és állategészségügyi kockázat alapján. Ez a besorolás a korábbi, EWC kódos rendszernek történő megfeleltetés nemcsak a termelők, de a kezelők esetében is több esetben okozhat fejtörést.

A fémkereskedelmi engedélyköteles anyag, mint megnevezés is némiképp eltér a hulladékos jogszabályok által használt fogalmaktól. Az egyes, a hivatkozott törvények hatálya alá eső hulladékok, anyagfajták, melléktermékek szállításának és átadásának bizonylatolása is eltérő: SZ jegy, szállítólevél, kereskedelmi okmány, anyagkísérő okmány – mind különböző tartalommal és adatszolgáltatási kötelezettséggel, megőrzési idővel rendelkező bizonylat.

Jóllehet a fent említett specifikus törvények a hatályuk alá eső hulladék- és anyagfajtákat részletesen szabályozzák, ezen törvények együttes olvasása és alkalmazása esetén átfedéseket és ellentmondásokat tapasztalhat a végrehajtói oldal, amely elsődlegesen a korábban kiadott engedélyek, besorolások és adatszolgáltatások értelmezése kapcsán okozhat fejtörést.
Az érintett hatóságok és a végrehajtói oldal közötti párbeszédet erősítheti az a május 8.-án tartandó konferencia és fórum, amelyet az említett három hatóság szakértői közreműködésével az ellenőrző és a végrehajtói oldal közötti kétoldalú párbeszéd erősítése érdekében szervez a DANDELION Kft.

A konferencia részletei:

Időpont: 2014. május 8. (csütörtök) 9:00-15:00 (érkezés 8:30-tól)
Helyszín: Budapest, MEZZO Restaurant (H-1122 Budapest, XII. Maros u. 28.)

Program:

• 8:30-9:00 Érkezés
• 9:00-9:15 Köszöntő, az előadók bemutatása, a konferencia programjának ismertetése (Nagy Gréta  ügyvezető DANDELION Kft.)
• 9:15-10:30 Hulladéktörvény – hatósági szemmel (Felkérés alatt: Dr. Bartus Adrienn, Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség)

• 10:30-10:45 Kávészünet
• 10:45-12:00 Fémtörvény – hatósági szemmel (Varga Sándorné, főhadnagy, NAV)
• 12:00-13:00 Ebédszünet
• 13:00-13:30 Állati eredetű melléktermékek – jogszabályi háttér (Dr. Vörös Bettina, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)
• 13:30-14:30 Állati eredetű melléktermékek – hatósági engedélyezés (Dr. Forgó Viktória, Pest Megyei Kormányhivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság)

• 14:30-15:00 Konzultáció

Jelentkezési lap fémtörvény hulladéktörvény állati melléktermék konferencia (329 KB word)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás