A rovat kizárólagos támogatója

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottság ma délutáni ülésén kiderült, hogy a kormány továbbra sem bízik az atom versenyképességében, ezért adótrükkökkel kíván előnyt biztosítani a nukleáris energiának.

Az érvekkel alá nem támasztható, példátlanul ostoba döntés megmutatta az Orbán-kormány valódi energiapolitikáját: a megújulókat el kell takarítani az útból, hogy ne jelentsenek konkurenciát a szükségtelen atomerőműnek, az atomenergiát pedig indokolatlan versenyelőnyben kell részesíteni, mert különben nem él meg a piacon.

Két módosító javaslatot terjesztett be az LMP a termékdíjtörvényhez: a párt egyik javaslata törölte volna a napelemekre kivetett termékdíjat, a másik viszont termékdíjassá tette volna az atomreaktorok részegységeit, a bezárásra ítélt régi atomerőművek szinte megoldhatatlan hulladékkezelési problémáira gondolva. A kormánytöbbség mindkét javaslatot elvetette – a Fidesz álláspontja szerint tehát a használt napelem veszélyes hulladék, amelynek a legmagasabb adókulccsal kell adóznia, a leszerelt erőművek nagy aktivitású sugárzó hulladéka viszont nem jelent olyan kockázatot, amelynek be kellene épülnie a termékdíjba.

Az LMP szerint fel kell hagyni az értelmetlen atomprojekt nyílt és bújtatott támogatásával, ami még az ismert számoknál is sokkal drágábbá teszi a bővítést. A jövő a tiszta zöldenergiáé, és ezen a tisztességtelen adótrükkök sem tudnak változtatni – írta ma sajtóközleményében Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

 

Egyre többen kaszálnának a paksi sugárzási bizniszből

Egyre többen kaszálnának a paksi sugárzási bizniszből

Brüsszel buktatná a paksi bővítésről szóló szerződést az üzemanyag-szállítás monopolizálása miatt, a kormány viszont a német Siemens és az amerikai Westinghouse beengedésével próbálja megszerezni az EU és az USA jóindulatát – ez az orosz–magyar atomprojekt legfrissebb fordulata. Hatott Orbánékra az amerikai nyomás?

 

Kapcsolódó anyagok:

Paks 30 évre titkosítva – szabad a mutyi?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás