Hirdetés

Villámcsődülettel csatlakozott idén a Humusz Szövetség a minden évben megrendezett nemzetközi megmozdulásokhoz. A Nejlonzacskómentes Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a műanyag szatyrok és csomagolások okozta környezeti károkra. A flashmobon gurulós és egyéb többször használatos bevásárlótáskákkal versenyeztek a résztvevők – igaz igencsak családias körben.

Aki ma délután fél öt tájékán a Móricz Zsigmond körtéren járt, egy furcsa eseménynek lehetett szemtanúja. A járókelők között hirtelen egy Rajt tábla jelent meg a magasban, amelynek hatására egy kisebb csapat indult el futva a Fehérvári úti piac irányába. Mint a legtöbb futóversenyen, a futamot itt is hangosbeszélőbe kommentálták. A helyzet rendkívüliségét azonban az okozta, hogy nem üres kézzel érkeztek a versenyzők: mindenkinél fellelhető volt egy gurulós bevásárlótáska – ami a szlengben „banyatank” néven vált ismertté – vagy bármi olyan tartós szatyor, amit a vásárlás során magunkkal tudunk vinni. A Fehérvári úton végighaladva jutottak el végül a versenyzők a célig, ami a piac bejáratánál volt. Ezután a lelkes csapat visszaindult a Humusz Házba, az úton végig hirdetve: „Le a nejlonzacskókkal! Éljen a banyatank! Éljen a nulla hulladék!”.

HUMUSZ banyatank flashmobHUMUSZ banyatank flashmob

A verseny tulajdonképpen egy flashmob – magyarul villámcsődület – volt, amit a Nejlonzacskómentes Világnap alkalmából szervezett a Humusz Szövetség. Ezen a napon világszerte történtek hasonló akciók; mind arra hívta fel a figyelmet, mekkora problémát okoznak az egyszer használatos műanyag zacskók. A világnap hivatalos honlapján olvasható, hogy a világban percenként egy millió nejlonszatyrot használnak fel, de ezek – típustól függően – 100-500 év alatt bomlanak le (azaz esnek szét mikroszkopikus műanyag darabokra). Az óceáni szemét 80%-a is műanyag, amelyek akár olyan messziről is odakerülhetnek a folyókon keresztül, szél által, mint hazánk. A károk hatalmasak, de a problémára a megoldás pofon egyszerű: vásárlás során saját, többször használatos táskát, szatyrot használjunk, ne fogadjuk el a nejlonzacskókat az üzletekben. Erre az egyik legpraktikusabb eszköz pedig nem más, mint az egyre népszerűbb gurulós bevásárlótáska.

„A piacon való bevásárlás „banyatankkal” a közhiedelemmel ellentétben nem csak az idősebb generáció kiváltsága. Erre akartuk játékosan felhívni a figyelmet, amikor az eseményt szerveztük. A gúnynév szándékos használatával éppen a fiatalabb nemzedéket kívánjuk megszólítani, hogy ebben semmi kivetnivaló nincsen, kényelmes, környezetbarát megoldás, sőt, egyre divatosabbá is válik” – mondta Urbán Csilla, a Humusz nulla hulladék programvezetője és a flashmob főszervezője. „A felhívásra kifejezetten pozitív visszajelzéseket kaptunk, és sokan csatlakoztak nagy örömmel. A versenyzők közül többen is – köztük sok fiatal – már évek óta használják jól bevált „tankjaikat”, még nevet is adtak nekik.”

HUMUSZ banyatank flashmob - Graczka Sylvia Humusz Szövetség elnökeHUMUSZ banyatank flashmob – Graczka Sylvia Humusz Szövetség elnöke

A futam célállomása sem véletlenszerű. A környezettudatos vásárlás során nem csak arra kell odafigyelnünk, mivel indulunk el beszerző körútra, de fontos szempont az is, hol vásárolunk. A piacon nagyrészt csomagolóanyag-mentes, hazai termékeket vásárolhatunk, ezzel is csökkentve ökológiai lábnyomunkon. Ha valakinek nincsen gurulós bevásárlótáskája, az se keseredjen el; kistáskába, hátizsákba könnyen összehajtható vászon, illetve tartós műanyag szálas szatyrok széles választéka áll rendelkezésre minden tudatos fogyasztó számára.

A Humusz Szövetség a Nulla Hulladék Hálózat nevű országos, több mint 50 helyi civil szervezetből álló szövetséget működteti. Központi budapesti irodájában lakossági tanácsadással, felnőtteknek szóló előadásokkal, cserebere börzékkel, bevásárlókörrel segíti a hozzá csatlakozó pártoló tagokat. A Humusz Házban könyvcserélde, farmergyűjtő pont, és közösségi komposztáló is rendelkezésre áll. Célja, hogy a tárgyak újrahasználatát elősegítő kezdeményezéseket indítson: így a csereberét, az adománygyűjtést, a szociális célokat szolgáló újrahasználati központokat.  A Humusz Szövetség 20 éve dolgozik azon, hogy a fenntartható termelés és fogyasztás napi gyakorlattá váljon, és ehhez rendelkezésre álljon az ehhez szükséges ismeret. Két évtizede indította el környezeti nevelési programját, amelynek keretében több ezer gyerek számára tartott már foglalkozásokat. Munkájában az egyetemisták képzése mellett hangsúlyos a felnőttképzés is: 7 éve tart akkreditált pedagógusképzést szakemberek számára. Jelenleg az Ökoiskolák és Zöld Óvodák regionális forrásközpontjaként lát el koordinációs feladatokat az ország egész területén.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás