Hirdetés

Decemberben átadják Marokkóban a világ egyik legnagyobb naperőművét, ami egymillió embert lát majd el energiával. A futurisztikus építmény illeszkedik a kormány megújuló energia-célkitűzésébe: 2020-ra el akarják érni, hogy áramhasználatuk 42 százalékát megújulókból fedezzék.

Az erőmű a nap melegét használja majd arra, hogy sót olvasszon meg, ennek a hőenergiájával fogják működtetni az óriási gőzturbinát. A kezdeti fázisban sötétedés után napi 3 órát üzemel majd, de úgy tervezik, hogy a végső stádiumban már napi 20 órán át képes lesz áramot szolgáltatni. Ha elkészül, a Quarzazate erőmű a legnagyobbak közt lesz a világon: a napkollektorok 35 focipályányi területet foglalnak el és ráadásul mozgathatóak is lesznek, hogy egész nap tudják fogni a napsugarakat. "Nem kell mérnöknek lenni ahhoz, hogy lenyűgözzön az erőmű látványa", mondta a projekten dolgozó szaúdi érdekeltségű cég, az ACWA Power egyik munkatársa.

Morocco's 160-megawatt solar power plant secures European financing agreements worth $385 million to support the first phase of the Ouarzazate solar complex. (AFP)

Az ország megújuló-célkitűzései kifejezetten ambiciózusnak számítanak nemzetközi összehasonlításban. Az áramfogyasztás 42 százalékának fedezése 2020-ig például jóval több, mint a jóval gazdagabb Egyesült Királyság 30 százalékos vállalása. Marokkó jelenleg 98 százalékban függ a külföldről behozott fosszilis energiától, és az áramot is importálják Spanyolországból. A tervek szerint hamarosan már ők exportálnának Európába. A naphőerőművek és fotovoltaikus napelemek ára is zuhanóban van világszerte, a Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint 2050-re ennek köszönhetően a napenergia lesz a világ vezető áramforrása- írta az index.
 

Újabb pofon Paks 2-nek: a zöldenergia költségei őrült tempóban zuhannak
 

Újabb pofon Paks 2-nek: a zöldenergia költségei őrült tempóban zuhannak

Néhány éven belül megoldódhat a szél- és a napenergia felhasználásának utolsó nagy hiányossága: a csúcsidőben termelt áram elraktározása – derül ki egy friss felméréséből. Nem csupán a szénerőművek, hanem a gáztüzelésű erőművek napjai is meg vannak számlálva.
A nagy szélfarmokon és napelemrendszereken termelt áram ára már ma is versenyképes a hagyományos módon előállított elektromos energia árával, és nincs már messze az az idő, amikor a hozzájuk kapcsolódó energiatároló rendszerekről is elmondhatjuk majd ugyanezt.

Kapcsolódó anyagok:

Magyarok–Paks II: 2–0

Újabb szögek a szén koporsójába

Jöhet az olajcégek csődhulláma

Újabb pofon Paks 2-nek: a zöldenergia költségei őrült tempóban zuhannak

Banglades is lever minket megújulós energetikában

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás