A rovat kizárólagos támogatója

Öt év elteltével a tokiói elektromos művek, a TEPCO vezetése elismerte: annak idején két hónapos késéssel jelentették be csupán, hogy a Fukusima Daiicsi nukleáris erőmű több reaktormagja is leolvadt.

A 2011. március 11-i földrengés és szökőár nyomán bekövetkezett nukleáris balesetről hetekig félrevezető információkat tett közzé az energiaszolgáltató cég, noha elvileg köteles lett volna a lehető leghamarabb tájékoztatni a közvéleményt, hogy megkezdhessék a veszélyeztetett lakosság kiköltöztetését – jelentette a BBC.

Szakértők szerint, mivel a reaktor hűtőrendszere leállt, a második védvonalat, az akkumulátorokat pedig a cunami használhatatlanná tette, ezért a reaktorokban a természeti katasztrófát követően órákon belül megindult a leolvadás. A TEPCO cég csak most vallotta be, hogy a halogatással nemzetközi és belső előírásokat egyaránt megsértettek.

"Az atomerőművek lakossági elfogadottság és bizalom nélkül nem létezhetnek. A TEPCO magatartása végtelenül sajnálatos" – közölte tokiói sajtótájékoztatóján Szuga Josihide kormányszóvivő. Hozzátette: mostantól a gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium vaskézzel fogja irányítani a vállalat működését.

A fukusimai atomerőművet működtető TEPCO szerdán ismerte be, hogy rendelkezésére álltak azok a műszaki eszközök, amelyekkel már az atombaleset után három nappal megállapíthatta volna a végbement magolvadást, de nem tartotta be az ezzel kapcsolatos előírásokat. Mint kiderült, három nappal a baleset után az egyes reaktor magjának ötvenöt százaléka megolvadt, a harmadikban pedig harmincszázalékos magolvadás ment végbe, de a TEPCO ezt csak két hónapra rá ismerte el. A japán kormány szerint a reaktorok állapotának pontos ismerete miatt a lakosság még nagyobb veszélyben volt, és emiatt a mentési munkálatok sem úgy zajlottak, ahogyan kellett volna.

Fukusima sérült blokkjaiFukusima sérült blokkjaiA cég vezetését időközben lecserélték, s a TEPCO-nál azóta is vizsgálat folyik, hogy miért nem követték az előírásokat. A katasztrófa miatt mintegy 160 ezer embert kellett evakuálni az atomerőmű környékéről. A fukusimai katasztrófa után Japán valamennyi atomerőművét leállították, s mindnek úgynevezett stressz-teszten kellett átmennie, valamint szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be.

A mintegy félszázból eddig 5 reaktor kapta meg az engedélyt az újraindításra, a kagosimai Sendai atomerőmű két reaktora, illetve a Takahama erőmű egy reaktora. Két másik takahamai reaktor újraindítását is tervezik, noha ezek már több mint 40 éve üzemelnek. A japán kormány korábban 40 évben húzta meg az üzemeltetés felső határát, de a biztonság erősítésével további 20 évre meghosszabbítható lehetne az engedély.

Ez a "nukleáris esemény" volt az 1986-os csernobili katasztrófa óta a legsúlyosabb atomerőmű-baleset. A történtek Japánban és világszerte vitát váltottak ki a nukleáris energia biztonságosságáról. (MTI)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás