Így néz ki a fukusimai halálzóna

2024. április 30.

Hírek

Először sikerült felvételt készíteni a fukusimai atomerőmű 1-es reaktorroncsában. Furcsa, jégcsapszerű képződményeket fotóztak azok a robotok, amelyek a fukusimai atomerőmű 1-es blokkjának vizében úszva vizsgálták meg a reaktort – íme a képek.

Több tonna radioaktív szennyvíz szivárgott a fukusimai erőműből

2024. február 8.

Hírek

Mintegy 5,5 tonna radioaktív szennyvíz szivárgott szerdán a fukusimai atomerőműből a Csendes-óceánba Japánban – közölte a helyi média.A radioaktív hűtővíz tisztítására használt berendezés kivezetőnyílásából folyt el hűtővíz eddig ismeretlen okból.

Japán elkezdte a tengerbe engedni a fukusimai erőmű radioaktív vizét

2023. augusztus 24.

Hírek

Japán ma megkezdte a kezelt radioaktív víz leengedését a fukusimai atomerőműből a Csendes-óceánba, hiába szólította fel Kína, hogy ne tegye. A japán kormány két évvel ezelőtt adott engedélyt a víz leengedésére, az ENSZ nukleáris felügyelőbizottsága pedig a múlt hónapban adott zöld utat.

Aggasztó jelek a fukusimai erőműben készült felvételeken

2023. április 9.

Hírek

Robotszondák merültek le a fukusimai atomerőmű víz alatt lévő romjai közé, és kiderült, hogy annak létfontosságú tartószerkezetei sérültek meg. Bár ez nem jelent azonnali veszélyt, attól tartanak, hogy komoly problémává válhat akkor, ha egy újabb földrengés rázza meg a területet.

A tengerbe öntik a fukusimai atomkatasztrófa megtisztított vizét

2023. február 15.

Hírek

Egyes helyiek tiltakozása ellenére hamarosan elkezdik visszaengedni a tengerbe a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa során szennyeződött, majd megtisztított vizet. A tervek szerint a felgyülemlett, több mint 1,3 millió tonnányi víz 30-40 év alatt folyik bele az óceánba, miután hatalmas szűrőberendezéseken is átmegy.

A megélhetésüket féltik a fukusimai halászok az atomerőmű miatt

2022. december 23.

Hírek

11 évvel a fukusimai atomkatasztrófa után a japán hatóságoknak most a víz okoz kihívást. Az Euronews Spotlight legújabb adásában utánajárt, hogy milyen problémák adódnak a nukleáris fűtőanyaggal érintkezett, majd megtisztított víz körül.

Fukusima ítélet: az érintettek hoppon maradtak

2022. augusztus 2.

Hírek

Az Ethecon bírálja a botrányos júniusi és júliusi fukusimai ítéleteket. Az érintetteket megfelelően kell kompenzálni, nem pedig a felelős TEPCO  csoport tulajdonosait. A bíróság 900-szor annyit ítélt meg a részvényeseknek, mint a tényleges károsultaknak, pl. a pajzsmirigyrákkal vagy más betegségekkel küzdő helyieknek.

Jövőre az óceánba engedhetik Fukusima radioaktív vizét

2022. május 22.

Hírek

Egyre valószínűbb, hogy Japán az óceánba fogja engedni a fukusimai erőműből származó radioaktív vizet, miután az ország nukleáris hatósága rábólintott a projektre. A japán kabinet tavaly augusztusban fogadta el a tervet, melynek lényege, hogy a tisztított szennyvizet a Csendes-óceánba juttatják.