Hirdetés
Forrás: 24.hu

Egyre valószínűbb, hogy Japán az óceánba fogja engedni a fukusimai erőműből származó radioaktív vizet, miután az ország nukleáris hatósága rábólintott a projektre. A japán kabinet tavaly augusztusban fogadta el a tervet, melynek lényege, hogy a tisztított szennyvizet a Csendes-óceánba juttatják.

A Nukleáris Szabályozó Hatóság döntése értelmében egy hónap áll rendelkezésre a koncepció nyilvános véleményezésére. Amennyiben a szervezet megadja a hivatalos engedélyt, jövő tavasszal kezdhetik el a munkát – írja az IFLScience.

A fukusimai katasztrófa 2011. március 11-én történt, ez a történelem egyik legsúlyosabb atombalesete. Miután a tóhokui földrengés okozta cunami elérte a létesítményt, három reaktorban teljes zónaolvadás zajlott. A katasztrófa számos veszélyes következménnyel járt. Az egyik nagy problémát az a több száz tartály okozza, amelybe a baleset során a reaktorok hűtésére használt, mintegy 1,25 millió tonna szennyezett vizet helyezték el.

Fukusima megoldatlan problémája a radioaktív hűtővíz. fotó: Kyodo/ REUTERS

A japán tervnek számos  helyi és külföldi kritikusa is van, de több elemzés is igazolta, hogy az eljárás nem veszélyes. A koncepciót a Nemzetközi Atomenergia‑ügynökség is felülvizsgálta. A vizet a kiengedés előtt úgy kezelnék, hogy a sugárzó anyagok többségét eltávolítsák belőle, az eljárás végén így csak trícium maradna. Bár ez az anyag is mérgező, természetesen is előfordul, elvegyülve pedig nem okozna problémát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás