Kína súlyos demográfiai válság elé néz

2024. április 8.

Hírek

Miközben arról szólnak a hírek, hogy lassan Kína lesz a világ vezető hatalma, s Peking előbb-utóbb erőszakkal próbálhatja meg ellenőrzése alá vonni Tajvant, arról kevesebbszer esik szó, hogy részben az 1980-2015 között érvényben lévő egy család – egy gyermek politika miatt az ország súlyos demográfia válság elé néz.

A hét demográfiai adata: japán mélypont

2024. március 3.

Hírek

Megkongatták a vészharangot Japánban, ahol tavaly 758 631 gyerek született. A 125 milliós országban a születések száma a nyolcadik egymást követő évben csökkent, a 2022-eshez képest egyenesen 5,1 százalékkal. Az újszülöttek száma pedig a legkevesebb azóta, hogy 1899-ben elkészítették az első országos statisztikát.

Szeptember elsejével indul a delfinvadászat szezonja Japánban

2023. szeptember 1.

Hírek

Szeptember 1.  Rettegve várt nap ez minden évben és nem azért mert iskolába kell menni. Bárcsak ez lenne a legrémisztőbb dolog a világban: a suli. Sajnos van egy sokkal brutálisabb tevékenység ami szintén szeptember elsején kezdődik, mégpedig a delfinvadászat Japánban.

Japán elkezdte a tengerbe engedni a fukusimai erőmű radioaktív vizét

2023. augusztus 24.

Hírek

Japán ma megkezdte a kezelt radioaktív víz leengedését a fukusimai atomerőműből a Csendes-óceánba, hiába szólította fel Kína, hogy ne tegye. A japán kormány két évvel ezelőtt adott engedélyt a víz leengedésére, az ENSZ nukleáris felügyelőbizottsága pedig a múlt hónapban adott zöld utat.

A megélhetésüket féltik a fukusimai halászok az atomerőmű miatt

2022. december 23.

Hírek

11 évvel a fukusimai atomkatasztrófa után a japán hatóságoknak most a víz okoz kihívást. Az Euronews Spotlight legújabb adásában utánajárt, hogy milyen problémák adódnak a nukleáris fűtőanyaggal érintkezett, majd megtisztított víz körül.

Kötelezővé tette Tokió a napelemet

2022. december 21.

Hírek

A japán főváros közgyűlése által múlt héten elfogadott új szabályozás értelmében 2025-től minden új építésű lakóházat napelemes panelekkel kell felszerelni a háztartások szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében.

Bedöntötte az egyik japán erőművet a rekord hőhullám

2022. július 1.

Hírek

1875 óta, mióta elkezdték feljegyezni a hőmérsékleti adatokat, sosem volt még olyan meleg júniusban Japánban, mint idén, emiatt tegnap váratlanul leállt egy erőmű az országban, az üzemeltető megmagyarázhatatlan műszaki problémákra hivatkozott, így emberek tízmilliói maradhatnak áram nélkül a tokiói hőségben.

Jövőre az óceánba engedhetik Fukusima radioaktív vizét

2022. május 22.

Hírek

Egyre valószínűbb, hogy Japán az óceánba fogja engedni a fukusimai erőműből származó radioaktív vizet, miután az ország nukleáris hatósága rábólintott a projektre. A japán kabinet tavaly augusztusban fogadta el a tervet, melynek lényege, hogy a tisztított szennyvizet a Csendes-óceánba juttatják.