Hirdetés
Forrás: 444.hu

1875 óta, mióta elkezdték feljegyezni a hőmérsékleti adatokat, sosem volt még olyan meleg júniusban Japánban, mint idén, emiatt tegnap váratlanul leállt egy erőmű az országban, az üzemeltető megmagyarázhatatlan műszaki problémákra hivatkozott, így emberek tízmilliói maradhatnak áram nélkül a tokiói hőségben.

A rendkívüli hőhullám hat napja tart, a 37 millió lakosú Tokió egyes részein 40 Celsius-fok körüli hőmérsékletet mértek. Tokió központjában  36,4 Celsius-fok volt, míg a fővárostól északra fekvő Hatojama városában 39,7 Celsius-fokos hőség uralkodott. Az előrejelzések szerint a legmagasabb hőmérséklet kedd előtt nem is csökken 30 Celsius-fok alá.- írja a Reuters.

A Tokiót ellátó észak-japáni 600 megawattos erőmű leállása miatt a tartalékkapacitás 3 százalék körül mozgott – e szint alatt már áramkimaradások léphetnek fel. Az erőművet üzemeltető cég azt közölte, hogy az erőmű egyes részeit délután 1 órától újraindították, így este ismét elkezdheti az áramtermelést.

Az ipari minisztérium negyedik napja figyelmeztetést adott ki az áramhiányra Tokióban és környékén, és arra szólította fel a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy takarékoskodjanak az árammal, de használják a légkondicionálást, ha a hőség veszélyeztetné bárkinek az egészséget, mivel egyre több a hőguta miatt kórházba kerülő beteg.

Több vállalat és gyár csökkentette a műszakok számát az energiatakarékosság érdekében, mások a légkondicionálást korlátozták, néhol pedig arra kérték az alkalmazottakat, hogy kapcsolják le a lámpákat és más eszközöket. A Nissan Motor közölte, hogy szerdától péntekig generátorokat működtet a Tokiótól északra fekvő üzemében. A kormány és a közműszolgáltatók már tavasz óta készültek arra, hogy a nyári csúcskereslet idején szűkös lesz az áramellátás, de ez hivatalosan csak július 1-jén, pénteken kezdődik.

Az áramszűke várható volt, mivel a márciusi fukusimai földrengéseket követően néhány erőművet leállítottak, a szén-dioxid-mentesítésre való törekvés miatt hosszú távon csökkent a hőerőművek száma, és a 2011-es fukusimai katasztrófát követő szigorúbb szabályozás miatt késik az atomreaktorok újraindítása.

Ennek kezelésére a kormány és a közműszolgáltatók újraindították az elöregedett, gáztüzelésű erőműveket, és módosították az atomreaktorok karbantartási ütemterveit is. Japán legnagyobb áramtermelője, a JERA tegnap újraindított egy 45 éves blokkot a Tokióhoz közeli Anegaszakiban, majd ma egy 44 éves blokkot a Japán középső részén fekvő Csitában, hogy többletáramot biztosítson- írta a 444.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás