Holnaptól országos hőségriadót rendeltek el

2023. július 9.

Hírek

Holnaptól országos hőségriadót rendeltek el – derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményéből. Az országos tiszti főorvos által kiadott rendelet 2023. július 10-én (hétfő) 00.00 órától 2023. július 12-én (szerda) 24.00 óráig lesz érvényben.

Előre bejelentett vészhelyzet a MÁV-nál

2022. július 23.

Hírek

Annak ellenére, hogy a meteorológusok már napokkal előre jelezték a hőhullám érkezését, a MÁV csak péntek reggel figyelmeztetett, hogy fennakadást, akár nagyobb késéseket is okozhat a rendkívüli hőség a vasúti közlekedésben, és arra kérte az utasokat, hogy a hét végén csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak. Ezzel szemben csütörtöki közleményében még 50 %-os alkalmi menettérti… Tovább »

Meghosszabbítják a legmagasabb fokú hőségriasztást

2022. július 22.

Hírek

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve a július 20-án 0 órától július 23-án 24 óráig érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 26-án 24 óráig az ország egész területére vonatkozóan meghosszabbítja.

Bedöntötte az egyik japán erőművet a rekord hőhullám

2022. július 1.

Hírek

1875 óta, mióta elkezdték feljegyezni a hőmérsékleti adatokat, sosem volt még olyan meleg júniusban Japánban, mint idén, emiatt tegnap váratlanul leállt egy erőmű az országban, az üzemeltető megmagyarázhatatlan műszaki problémákra hivatkozott, így emberek tízmilliói maradhatnak áram nélkül a tokiói hőségben.

Hőség elleni akciótervvel készül Bécs a nyárra

2022. május 7.

Hírek

Jön a nyár, jön a meleg – és mivel nincs mindenkinek úszómedencéje vagy utazhat a tengerpartra nyaralni, Bécs akciótervet dolgozott ki a nyári hőség ellen. Ez olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek elviselhetőbbé teszik a forró nyári napokat az amúgy sok területen zöldülő osztrák fővárosban.

Nagyon nehéz évtizedeket hagyunk gyerekeinkre

2021. szeptember 28.

Hírek

Egy új tanulmány alapján a ma születő gyermekek sokkal több szélsőséges időjárási eseményt fognak megtapasztalni, mint az 1960-as évek szülöttei. A klímaváltozás miatt többek között az erdőtüzek, az áradások és a hőhullámok kockázata is nő.

2019 rekord meleget hozott Magyarországon

2020. január 10.

Hírek

A tavalyi volt a legmelegebb év 1901 óta Magyarországon – állapította meg elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az első 10 legmelegebb év közül 8 az ezredforduló utáni évek közül került ki. A melegedés mértéke a múlt század elejétől 1,3 fok, ami a globális melegedés mértékét is meghaladja némileg.

Franciaországban 1500 ember halt meg az extrém nyári hőségben

2019. szeptember 9.

Hírek

Franciaországban mintegy 1500 haláleset köthető a júniusi és júliusi kánikulához a francia egészségügyi tárca tegnapi tájékoztatása szerint. A melegrekordok megdőltek, de a jobb felkészülés miatt mégis sokkal kevesebb áldozata volt a hőségnek, mint a hírhedt 2003-as nyáron.