A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egy új tanulmány alapján a ma születő gyermekek sokkal több szélsőséges időjárási eseményt fognak megtapasztalni, mint az 1960-as évek szülöttei. A klímaváltozás miatt többek között az erdőtüzek, az áradások és a hőhullámok kockázata is nő.

A szakértők a hőmérséklet globális alakulására és a szélsőséges időjárási jelenségekre vonatkozó előrejelzéseket vetették össze a népesség adataival, illetve a várható élettartammal. A felmelegedéssel kapcsolatban különböző forgatókönyveket vettek alapul. Számításaik alapján egy 1960-ban született személy átlagosan 2-6 kánikulát tapasztal meg élete során. Ha a felmelegedést sikerül is 1,5 Celsius-fokban korlátozni, egy 2020-ban született gyerek már 10-26 ilyen eseményt él majd át.

Amennyiben a hőmérséklet 2 Celsius-fokkal emelkedik, a ma születő generáció életében 15-29 hőhullám is lehet, ha pedig a kormányok nem változtatnak jelenlegi klímastratégiájukon, a szám a 21-39-et is elérheti.

A többi szélsőséges időjárási jelenség esetében is növekedés várható. Wim Thiery, a Brüsszeli Szabadegyetem munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint a ma 40 évesnél fiatalabbak korábban nem tapasztalt mennyiségben élhetnek meg aszályokat, hőhullámokat, áradásokat és terméskieséseket. Az eredmények alapján komoly veszélyek fenyegetik a fiatal nemzedékek biztonságát, a kutatók úgy vélik, a kibocsátás drasztikus csökkentésére van szükség.

Különösen erőteljesen fog növekedni a szélsőséges időjárási események száma a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, az alacsonyabb átlagjövedelmű országok fiatal generációit erőteljesebben érinti a probléma. A 2016 és 2020 között Afrikában, a Szaharától délre született gyerekek 5,6-6-szor több szélsőséges időjárási eseményt élnek majd meg, de Európában is négyszer több ilyes jelenséget fognak megtapasztalni napjaink gyermekei.

Katja Frieler, a Potsdami Klímakutató Intézet szakértője és a csapat tagja szerint a jó hír az, hogy a klímaterheltség nagy részét levehetjük a gyerekek válláról, ha a Föld felmelegedésének mértékét 1,5 Celsius-fokban korlátozzuk a fosszilis energiahordozók használatának felfüggesztésével. Globális szinten ez a fiatal generációk számára 24 százalékkal kevesebb szélsőséges időjárási eseményt jelentene ahhoz képest, ha az államok emissziója nem változna.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek