Kockázatok és mellékhatások: intenzív osztályra küldheti az egészségügyet a klímaváltozás

2024. január 19.

Hírek

A klímaváltozás egy szinte már mindannyiunkat veszélyeztető és növekvő egészségügyi kockázat. A hőhullámok jelentik a legnagyobb veszélyt: 2000 – 2019 között évente közel 500 ezerrel többen haltak meg az extrém meleg miatt (a 65 év felettieknél drámai, 68%-os a növekedés az elmúlt években), és csak 2021-ben 470 milliárd munkaóra veszett el, ami kb. 669 milliárd… Tovább »

A szemünk előtt alakul át a téli időjárás

2024. január 8.

Hírek

Magyarország éghajlata egyre inkább a mediterránhoz közelít a klímaváltozás következtében, a most zajló El Niño pedig még jobban felforgatja a téli időjárást, amelynek hírmondója a szokatlanul meleg szeptember volt.

Klímaváltozás és dezinformáció: évtizedek óta nagy sikerrel vesznek hülyére minket

2023. október 22.

Hírek

Az ukrajnai, és most az izraeli háború is újult erővel mutatta meg, hogy mire képes a dezinformáció, azonban a fosszilis iparág már lassan 50 éve tudatosan hátráltatja a klímaváltozás mérséklésére irányuló cselekvést, meglehetősen nagy sikerrel, sokszor változatlan recept szerint. A klímaváltozáshoz kapcsolódó dezinformációk főbb megállapításai és rövid összefoglaló:

Hogyan tompíthatjuk a villámárvizek pusztítását?

2023. június 15.

Hírek

Múlt héten országszerte villámárvizek pusztítottak: kedden a heves csapadék következtében a Dunántúlon, csütörtökön pedig a déli és a keleti országrészben áradt meg sok kisvízfolyás, vagy éppen a hegy- és domboldalakról ömlött az áradat. Gyöngyöstarjánban tragikus módon halálos áldozatokat is követelt az ár.

Szárazság után özönvíz jön

2023. január 15.

Hírek

A sokéves januári csapadékátlag (33 milliméter) szinte mindenhol lehullhat, és sok helyen két, két és fél havi, lokálisan akár három havi csapadékmennyiség is összegyűlhet a jövő héten.

Giorgia Meloni – zöld konzervatív vagy klímaszkeptikus szélsőjobboldali?

2022. október 2.

Hírek

A múlt heti olaszországi választás eredménye hozta a papírformát – a szavazók Giorgia Melonit, a szélsőjobboldali Olaszország Fivérei (Fratelli d’Italia) jelöltjét tartották legalkalmasabbnak az ország vezetésére, aki a pozíció betöltésével az ország első női miniszerelnöke is. Hogyan hathat ez a klíma és zöld ügyek területére?

A teknősök pusztulnak, a tengeri állatfajok egyre északabbra tolódnak

2022. szeptember 26.

Hírek

Az Atlanti- és a Csendes-óceán északi része sok helyen jelenleg 4 Celsius fokkal melegebb, mint ami az évnek ebben a szakaszában normálisnak mondható. Ez már olyan mértékű eltérés, amely egyrészt felborítja az élővilág egyensúlyát, másrészt felerősít számos olyan természeti jelenséget, amely az emberek lakta szárazföldre is veszélyes.

Aszályveszélyhelyzeti operatív törzs: tüneti kezelés helyett a klímavészhelyzetre reagáljunk!

2022. július 29.

Hírek

A rendkívüli aszályhelyzet és a gazdák megnövekedett energiaköltségei miatt aszályveszélyhelyzeti operatív törzset alakít a kormány. Kérdéses azonban, hogy a mostani szárazságot hogyan értékeljük: szokatlan időjárási jelenségként vagy a gyorsuló klímaváltozás tendenciáiba illeszkedő környezeti problémaként. Vajon az aszályveszélyhelyzeti operatív törzsben helyet kapnak klímakutatók és környezetvédelmi szakemberek?

Forró adatokkal indult a COP26

2021. október 31.

Hírek

A fogadkozások ellenére egyre jobban befűtünk a bolygónak. Valószínűleg a 2015 és 2021 közötti hét év lesz a feljegyzések kezdete óta mért legmelegebb hét év a Földön a Meteorológiai Világszervezetnek (WMO) a klíma állapotáról ma közzétett jelentése szerint.