A tavaszias télnek a pénztárcánk és a kártevők örülhetnek

2024. február 5.

Hírek

Elmaradtak a nagy mínuszok, a fűtésszámlánk csökken, de maradtak a kártevők. Hidegre lenne szükség, hogy a károkozók és kártevők száma csökkenjen a földeken, annak ellenére, hogy a január második hetétől voltak fagyosabb éjszakák. Az előrejelzés szerint viszont a folytatásban is az ilyenkor szokásosnál jóval enyhébb időre van kilátás.

Egy bizonyos méret fölött már problémásak a napelemek

2024. január 28.

Hírek

A napenergia mindenki számára korlátlan mennyiségben áll rendelkezésére. Elvileg. Merthogy bizonyos méret felett a napelemparkok már képesek befolyásolni a Föld időjárását – állítja egy új kutatás.

A klímaváltozás miatt jóval később térülhet meg Paks II.

2023. augusztus 10.

Hírek

Az atomenergiával kapcsolatban általában az egyik legerősebb érv az, hogy megbízható, stabil, ezért a magyar energiamixben például nagy szükség van rá a labilisabb megújulók mellett. Csakhogy a klímaváltozás miatt egyre melegedő Duna csúsztatja az új atomerőmű megtérülését, és komoly ökológiai problémákat is okozhat, ha a felmelegedést a tervezésnél nem veszik figyelembe.

Aggasztóan nőnek a partmenti algamezők

2023. március 6.

Hírek

Az algavirágzásokat a műholdak segítségével több évtizede nyomon követhetjük, egy új kutatás elemezte az elmúlt 2 évtized megfigyeléseit. Eszerint nőtt a partok közeli algavirágzások kiterjedése és gyakorisága.

Súlyos katasztrófa vár Magyarországra – kevés melegebb év volt a tavalyinál

2023. január 22.

Hírek

A 2022-es év volt a 3. legmelegebb Magyarországon 1901 óta, több hónap is az átlagnál legalább 2 Celsius-fokkal melegebb volt, a nyári középhőmérséklet pedig országosan a legmagasabb volt a 20. század kezdete óta. A legmelegebb év 2019. volt, akkor 12,05 fok volt az országos átlaghőmérséklet, 2018-ban pedig, amelyik a második legmelegebb volt, 11,93 fok volt… Tovább »

Többet fogunk hűteni, mint fűteni

2023. január 13.

Hírek

A mostaninál négyszer több trópusi éjszaka jöhet, és a forró napok száma is megduplázódhat az évszázad második felére. A Szegedi Tudományegyetem kutatói szerint az egyéneknek is tenniük kell a kevésbé rossz forgatókönyv megvalósulásáért, például az autózás helyett kerékpárra, vagy buszra kellene szállni.

Európa második legmelegebb éve volt 2022

2023. január 12.

Hírek

Globálisan az ötödik, Európában pedig 2020 után a második legmelegebb év volt a 2022-es. Soha nem voltak még olyan melegek az óceánok, mint tavaly.

Nem tesz jót a növényeknek a tartósan enyhe idő

2023. január 1.

Hírek

Az új év is enyhe idővel kezdődik, de a túlságosan enyhe időjárás nem kedvező a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklusukat és a kártevők, kórokozók sem ritkulnak – írta heti agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.