Milyen gabonát termeszthetünk, ha még melegebb lesz?

2022. július 27.

Hírek

Termeszthetünk-e “klímabiztos” növényeket? Ennek a kérdésnek járt utána a felmelegedő bolygónkról szóló legújabb adásában a climate now, és beszámolt egy újabb rekordhónapról a legfrissebb adatok alapján.

Kényszerguberálók lettek a jegesmedvék

2022. július 24.

Hírek

Mivel jeges élőhelyük a klímaváltozás miatt eltűnik, az éhes jegesmedvék a szeméttelepeken próbálnak táplálékhoz jutni. Ennek súlyos veszélyeire figyelmeztet egy kanadai és amerikai tudósokból álló csoport.

Forró jövő elé nézünk

2022. május 12.

Hírek

Ötven százalék az esélye annak, hogy 2026-ig legalább átmenetileg meghaladja a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest a felmelegedés – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO). A következő években 93 százalékos eséllyel javíthatjuk a 2016-os rekordot.

Gyökeresen átalakítja a halászatot a műanyag szennyezettség

2022. február 10.

Hírek

Lassabban fejlődhetnek és több táplálékra van szükségük azoknak a halaknak, amelyek a melegebb és a műanyagszennyezésnek jobban kitett vizekben élnek – ez pedig komoly halászati problémát okozhat. Műanyagokból pedig nincs hiány a vizekben: csak a Földközi-tengerben évente körülbelül 17 600 tonna műanyag landol: olyan, mintha minden magyar lakásban évente bedobálnának 4,3 kiló szemetet.

Gyorsan olvad a Mount Everest legmagasabb gleccsere

2022. február 7.

Hírek

Több mint 54 métert veszített vastagságából az utóbbi negyed században a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest legmagasabban fekvő gleccsere, a gyorsan olvadó Déli-nyereg-gleccser. Amerikai és brit kutatók a természeti jelenséget az emelkedő hőmérséklet és az erős szelek számlájára írják.

Természetvédelmi nutria hajtóvadászat

2022. január 19.

Hírek

A Német Vadászszövetség szerint az invazív hódpatkányok veszélyt jelentenek a gátakra, és megsemmisítik a nádasokat, ezért több mint 100 ezer hódpatkányt vadásztak le Németországban.

Lassan elfelejthetjük a téli hideget

2022. január 11.

Hírek

A klímaváltozás miatt harmadával csökkent a fagyos napok száma az elmúlt 120 évben Magyarországon, ez a tendencia pedig erősödni fog, amennyiben nem mérsékeljük a globális felmelegedést.

Nagyon nehéz évtizedeket hagyunk gyerekeinkre

2021. szeptember 28.

Hírek

Egy új tanulmány alapján a ma születő gyermekek sokkal több szélsőséges időjárási eseményt fognak megtapasztalni, mint az 1960-as évek szülöttei. A klímaváltozás miatt többek között az erdőtüzek, az áradások és a hőhullámok kockázata is nő.