Hirdetés

Az új év is enyhe idővel kezdődik, de a túlságosan enyhe időjárás nem kedvező a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklusukat és a kártevők, kórokozók sem ritkulnak – írta heti agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Azt írták, tartósnak ígérkezik az erős nyugatias áramlás Magyarország fölött, amivel a jövő hét közepéig továbbra is enyhe léghullámok érkeznek. A jövő hét közepéig a hőmérséklet a déli órákban délnyugaton jellemzően 10 fok fölé, egyes napokon 15 fok közelébe emelkedik majd, a tartósabban ködös napokon, elsősorban az északkeleti részeken viszont 5 fok körül marad. Az éjszakák is nagy területen fagymentesnek ígérkeznek.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, vízborítás vetésekben csak kisebb foltokban fordul elő. A szokásosnál enyhébb ősz és december hatására az összegzett hőösszeg számottevően meghaladja az optimális értéket. Felhívták a figyelmet arra, hogy a tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak.

A decemberi bőséges csapadék hatására a talaj egyre mélyebb rétegei nedvesedtek át, töltődtek föl az Alföldön is, ami a növények tavaszi-nyári fejlődéséhez nélkülözhetetlen. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az ország nagyobb részén 20-70 milliméterrel az optimális mennyiség fölött jár. Most sokkal jobban állunk ebből a szempontból, mint tavaly ilyenkor, ami biztató a jövő évi termés szempontjából – jegyezték meg. Részletes jelentés >>>

Dámvadak a Fehérkő etetőnél a gúthi erdészet erdejében Oláh Tibor MTVA

Pusztító szélsőségek – mit tesz az enyhe tél vadon élő állatainkkal?
A hó és a fagy a klímaváltozással egyre ritkább vendég Magyarországon, így joggal merülhet fel, hogy ha a tél enged szorításából, vajon az állatvilág is fellélegezhet? Vagy épp ellenkezőleg. Így pusztít az enyhe tél az állatok között. Hazánk élővilága számára a tél jelenti a legnagyobb kihívást, ám a klímaváltozással a fagyos évszak is átalakul – nem biztos, hogy az őshonos állatok előnyére. Milyen módszerekkel vészelik át a hazai állatok a telet?
Milyen nehézségek adódhatnak a télen a klímaváltozás hatására?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás