Havazásból esőzésbe tart Európa: interaktív térképen az utolsó fehér karácsonyok

2023. december 12.

Hírek

Az ünnepek közeledtével mindenki nagyobb figyelmet fordít az időjárás-előrejelzésre: vajon lesz-e hó idén karácsonykor? A Copernicus oldalán elérhető globális klímamodell-szimulációk eredményei szerint a havazás arányaiban kevesebb lesz Európában a decemberi-januári időszakban, a 21. század során. A csökkenés mértéke azonban eltérő az egyes forgatókönyvek esetén.

Heti kánikula: egyes megyékben 39 Celsius-fok is lehet

2023. július 17.

Hírek

Tovább folytatódik a kánikula a héten. Ma a délkeleti országrészben a 39 Celsius-fok sem kizárt. Szerdától többfelé lehet zápor, zivatar, és kissé enyhül a hőség, a hét végén 26-32 fok várható a legmelegebb órákban – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Nem tesz jót a növényeknek a tartósan enyhe idő

2023. január 1.

Hírek

Az új év is enyhe idővel kezdődik, de a túlságosan enyhe időjárás nem kedvező a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklusukat és a kártevők, kórokozók sem ritkulnak – írta heti agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat állásfoglalása

2022. augusztus 24.

Hírek

Az augusztus 20-i időjárásjelentés miatt elmaradt tűzijáték felelősségét az Orbán-kormány operatív törzse áttolta az OMSZ-re, és két vezetőjét kirúgta. Az 50′-es évek módszere ellen a szolgálat is tiltakozott.

Milyen változásokat okozhat a globális felmelegedés a Kárpát-medencében?

2021. március 24.

Hírek

A globális felmelegedés miatt a korábban is jó vízellátottságú területek egyre nedvesebbé, a vízhiányos területek pedig egyre szárazabbá válnak – mondta Bozó László, az MTA Víztudományi Program Irányító Testületében is szerepet vállaló akadémikus, aki arról is mesélt, hogy Magyarországot miként érintheti a globális felmelegedés, mire készülhetünk.

Német megújulós boom

2018. május 4.

Hírek

Németországban egy évtized alatt több mint tízszeresére emelkedett a naperőművek kapacitása, így lassan az időjárás-jelentésből kell tervezni az energiaellátást-írta a G7.

Megújult a napkori égkémlelő

2017. január 15.

Hírek

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkoron átadták az Országos Meteorológiai Szolgálat felújított időjárási radarállomását, melynek az időjárás-előrejelzésben, a viharjelzésben, a katonai és polgári repülésben, az árvíz, illetve jégeső elleni védekezésben van fontos szerepe.

Ezt nézd meg, és nem ér meglepetés, ha a Pilisi Parkerdőbe készülsz kirándulni

2016. december 4.

Hírek

Az elmúlt napok orkánerejű széllökéseit a pilisi erdőkben is lehetett érezni, a Visegrádi-hegységben található Prédikálószéken például 103 km/h-s széllökéseket regisztrált a meteorológiai mérőberendezés. A webkamerák folyamatosan frissített képével is társított, online elérhető időjárásadatokat egyre többen nézik meg indulás előtt, túrájuk megtervezésekor.

Enyhe telünk lesz, sok csapadékkal!

2015. október 21.

Hírek

Hét nemzetközi intézet előrejelzése alapján különösen enyhe, de csapadékos télben lesz részünk itthon. Mindez azt jelenti, hogy az enyhébb tél ellenére a csapadék egy része érkezhet hóban is, tehát az átlag feletti hőmérséklet nem zárja ki a komoly havas időszakokat sem.