Hirdetés
Forrás: hvg.hu/zhvg

A mostaninál négyszer több trópusi éjszaka jöhet, és a forró napok száma is megduplázódhat az évszázad második felére. A Szegedi Tudományegyetem kutatói szerint az egyéneknek is tenniük kell a kevésbé rossz forgatókönyv megvalósulásáért, például az autózás helyett kerékpárra, vagy buszra kellene szállni.

A szegedi klimatológusok a Hungarian Geographical Bulletin-ben publikálták a kutatási eredményeiket, amelyeket 13 regionális klímamodell átlagának alapján elemeztek. A rosszabbik forgatókönyv szerint, ha évtizedek alatt nem változik az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke, akkor drasztikus változásokkal kell számolni.

A forró napok és trópusi éjszakák sokszorosa mellett 20–40 százalékkal csökkenhet a fűtési igény, ugyanakkor a hűtésre 60 százalékkal több energiát pazarolhatunk. A heves esőzésekre is többször sor kerülhet, de az aszályos időszak is 20 százalékkal hosszabb lehet.

A SZTE TTIK éghajlattani tanszékének docense, Gál Tamás, és szerzőtársai, Skarbit Nóra és Unger János egyetértenek más kutatók véleményével, miszerint a klíma drasztikus változását az emberi tevékenység, a fosszilis energiahordozók használata idézi elő, ugyanakkor úgy vélik, hogy egyénileg is tehetünk a felmelegedés ellen. A költséges energiahatékonysági beruházások mellett sokat jelenthetne, ha az autózás helyett kerékpárral vagy busszal, vonattal közlekednénk, illetve a távolról ideszállított termékeket is el kellene hagyni- írta a Zöld HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás